:

Szerző: Ady Krisztián

2004. szeptember 1. 15:42

A Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 20D-t

A Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 20D-t. Az újonnan fejlesztett, második generációs APS-C méretű, 8,2 megapixeles CMOS képérzékelőjével, 5 kép/másodperces képkészítési sebességével, 9 pontos autofókusz rendszerével és a Canon új, távolságfüggő ETTL II vakurendszerével az EOS 20D valószínűleg az első olyan félprofesszionális digitális fényképezőgép, amely mindazt a teljesítményt, sebességet és rugalmasságot nyújtja, amit korábban csak a csúcsmodell kategóriába sorolt filmes tükörreflexes fényképezőgépek biztosítottak.

A Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 20D-t. Az újonnan fejlesztett, második generációs APS-C méretű, 8,2 megapixeles CMOS képérzékelőjével, 5 kép/másodperces képkészítési sebességével, 9 pontos autofókusz rendszerével és a Canon új, távolságfüggő ETTL II vakurendszerével az EOS 20D valószínűleg az első olyan félprofesszionális digitális fényképezőgép, amely mindazt a teljesítményt, sebességet és rugalmasságot nyújtja, amit korábban csak a csúcsmodell kategóriába sorolt filmes tükörreflexes fényképezőgépek biztosítottak.

A kritikusan fogadott EOS 10D-t leváltó 20D-be a Canon ugyanazt a DIGIC II processzort építette be, mint a professzionális felhasználásra szánt EOS-1D Mark II fényképezőgépbe. A második generációs DIGIC processzor nemcsak meggyorsítja a feldolgozási időket, csökkenti az indulási időt, de tovább javít a színhelyességen is. Az EOS 20D gumírozott magnézium-ötvözet váza tovább fokozza a fényképezőgép professzionális megjelenését.

"A 8,2 megapixel és a legjobb EOS digitális tükörreflexes technológia sikeres kombinációjának köszönhetően az EOS 20D jobb teljesítményt és képminőséget nyújt, valamint könnyebben kezelhető, mint a filmes tükörreflexes gépek" -- mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. "Számos félprofi és igényes amatőr, illetve filmes gépet használó fényképész számára az EOS 20D az a fényképezőgép, amelyre régóta vártak -- nem csak az ára miatt, hanem azért is, mert sok tekintetben hasonlít az általuk ismert filmes gépekhez. Az EOS 20D a jövő digitális szabadságát nyújtja" -- tette hozzá.

A második generációs DIGIC II processzor megnövelt memóriapufferével 23 kép készíthető egy sorozatban, 5 kép/mp sebességgel -- ez a természetképek és mozgó jelenetek fényképezéséhez ideális és közel kétszerese az EOS 10D teljesítményének. A különálló JPEG és RAW képeket a fényképezőgép a sebesség romlása nélkül írja a memóriakártyára.

A második generációs, 8,2 megapixeles APS-C méretű CMOS képérzékelőt kifejezetten az EOS 20D-hez fejlesztették ki. A fényképezőgép ISO 100-1600 érzékenységi skáláját tovább bővítették az ISO 3200 érzékenységgel. A nagy képpont-sűrűség a kisebb területű fotódiódáknak és a jobb jel/zaj aránynak, valamint az EOS 10D-vel azonos érzékenységnek köszönhető.

Egy új, a chipeken elhelyezett zajcsökkentő áramkör felerősíti a jelet az alacsony olvasási sebességű folyamatoknál, ezzel gyakorlatilag megszünteti az állandó és véletlenszerű zajt, míg a szenzor előtt elhelyezett háromrétegű, alul-áteresztő optikai szűrő csökkenti a hibás színhatásokat.

Az új élességállítási érzékelő és algoritmus, valamint a 7 helyett 9 fókuszpontos élességállítási rendszer használata lecsökkenti az élességállítás idejét és megnöveli annak pontosságát. Az automatikus fókuszpontok a képnek nem csak nagyobb felületét fogják be, de elhelyezkedésük miatt a "harmadolás2 és az "aranymetszés" jellegű kompozícióknál különösen gyors és éles fókuszállítást tesznek lehetővé. A középső fókuszpont kereszt-szenzorként működik, ha a fényképezőgépen f/2.8 vagy nagyobb blendét használó objektív van.

Az EOS 20D több mint 60 különböző Canon EF objektívvel kompatibilis, beleértve a Canon új EF-S objektívjeit is. A fényképezőgép bejelentésével egy időben a Canon két új EF-S objektívet is bemutat: az EF-S 17-85mm-es f/4-5.6 IS USM és az EF-S 10-22mm-es f/3.5-4.5 USM objektíveket. Ezek az objektívek 16-35 mm-es hasznos és 5x-ös nagylátószög-tele 28-135 mm-es hasznos nagyítást tesznek lehetővé. Az új objektívek minősége és az ultra-sonic motorok beépítése megfelel a fél-professzionális fényképezőgépekkel szemben támasztott elvárásoknak.

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek közül elsőként az EOS 20D kínálja fel az új monokróm-módot, amelynek alkalmazásával fekete-fehér felvételek készíthetők. A fényképezőgép egy sor digitális színszűrő effektussal (sárga, narancs, vörös és zöld) rendelkezik, amelyek gyakorlatilag azonos módon használhatók, mint filmes fényképezőgépeknél a fekete-fehér felvételkészítés során használt színszűrők. A színárnyalat effektusok (szépia, kék, bordó és zöld) további színt adnak az elkészült képhez, ugyanazt az eredményt biztosítva, mint a hagyományos kémiai színezés.

Az EOS 20D az első olyan digitális tükörreflexes gép a Canontól, amely támogatja az USB 2.0-ás nagy sebességű interfészt, így valóban érdemes stúdió-körülmények között a fényképezőgépet a számítógéphez csatlakoztatva fényképezni és a felvételeket közvetlenül a számítógép merevlemezére rögzíteni. Ezzel kiküszöbölhető a felvételkészítés után az adatok memóriakártyáról való letöltése.

Az EOS 20D emellett egy videó kimeneti interfésszel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a képek monitoron való megjelenítését és a PictBridge támogatásnak köszönhetően a képek közvetlenül kinyomtathatóak bármilyen ezzel kompatibilis nyomtatón, így nyomtatás előtt nem kell a képeket számítógépre letölteni. Az EOS 20D CompactFlash Type I és Type II memóriakártyákkal is használható, beleértve a 2 Gbyte-os és nagyobb kapacitású kártyákat is.

Az új Digital Photo Professional 1.1 képfeldolgozó szoftver a veszteségmentes RAW fájlok gyors feldolgozását teszi lehetővé. A Digital Photo Professional használatával a képfeldolgozás megközelítőleg hatszor gyorsabb, mint a korábbi fényképezőgépekhez mellékelt File Viewer Utility használatával. A program a képeket valós időben jeleníti meg és a módosítások azonnal láthatók a képeken.

A RAW formátumból TIFF vagy JPEG formátumba konvertált képekhez a szoftver automatikusan egy ICC (International Colour Consortium) profilt csatol. A profilnak köszönhetően az ICC-t támogató alkalmazásokkal – így az Adobe PhotoShoppal – szerkesztett képek színreprodukciója tökéletes marad.

Az EOS 20D-hez új BG-E2 akkumulátortartó tartozik. A kifejezetten az EOS 20D-hez fejlesztett BG-E2 két nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor befogadására alkalmas, amelyek egy feltöltéssel akár 2000 kép elkészítését teszik lehetővé. Az új akkumulátortartó emellett hat darab AA jelű elemmel is működtethető , amelyeket a fotós a mellékelt BM-E2 elemtartóba helyezhet be. A BG-E2-n exponáló gomb, fő vezérlőtárcsa, AE/FE rögzítés gomb és élességállítási pont kiválasztó gomb is található, hogy megkönnyítse a fényképezőgép kezelését álló-formátumú képek készítésekor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.