:

Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 30. 11:25

A Microsoft felgyorsítja a Longhorn fejlesztését, és jelentős Windows XP kampányba kezd

[News.com/HWSW] A régóta várt Windows XP második javítócsomagjának elkészültével elhárultak az akadályok a Microsoft további feljesztéseinek folytatásától.

[News.com/HWSW] A régóta várt Windows XP második javítócsomagjának elkészültével elhárultak az akadályok a Microsoft további feljesztéseinek folytatásától.

A Microsoft következő generációs asztali operációs rendszere, a Longhorn jelentős késedelmet szenvedett a Windows XP biztonsági kérdéseinek orvoslása miatt. A vállalat most minden erejével arra összpontosít, hogy a Longhorn fejlesztése a kijelölt ütemben folytatódjon, és az új operációs rendszer megjelenéséig a Windows XP megfeleljen minden lehetséges elvárásnak. A legnagyobb kihívást a Windows XP további széleskörű értékesítése jelenti, amiben az ünnepi szezon lényeges szerepet játszik majd.

"Az SP2 lényeges mérföldkövet jelentett a Windowst fejlesztő csapatnak. Most, hogy megjelent, természetesen ismét a Longhorn kerül első helyre a fontossági sorrendben" -- tudatta közleményében a vállalat.

Ugyan a Longhornba épített technológiákat sokan nagy lelkesedéssel fogadják, a fejlesztés késlekedése kételyeket ébresztett a legjelentősebb partnerekben is. Az Intel kifejezett aggodalmát fejezte ki, hogy ilyen jelentős idő telik el az operációs rendszer új változatának megjelenéséig.

A befektetők azon tanakodnak, hogy vajon képes-e a Microsoft elég gyorsan fejleszteni ahhoz, hogy a vállalat, valamint a technológiáira támaszkodó cégek további növekedést érjenek el. A konkurencia sem tétlenkedik: a Linux disztribútorok és az innovatív IT technológiára építő cégek, mint például a Google folyamatosan hódítják a még lefedetlen piacokat.

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates nagy lelkesedéssel mutatta be múlt év októberében a PDC fejlesztői konferencián a Longhorn egy korai változatát; az utóbbi hónapokban azonban meglehetősen nagy a csönd. "Az a fair, ha elmondom, hogy ma már nem fogunk sok újat mondani a Longhornról" -- ismertette a helyzetet Bill Gates egy pénzügyi elemzőknek tartott megbeszélésen a Microsoft központjában, a múlt héten. Ezzel szemben a mai nap folyamán sorra jelennek meg a nyilatkozatok a operációs rendszer jövőjével kapcsolatban.

Igaz, hogy Bill Gates és a Microsoft elnök-verzérigazgatója, Steve Ballmer jó kapcsolatot tart fent a Wall Streettel, azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a Longhorn sikere jelentősen meghatározza a vállalat pénzügyi jövőjét. A Windows mindig is a Microsoft egyik aranytojást tojó tyúkja volt, és a vállalat szeretné az Office új verzióját is a Longhorn megjelenéséhez kötni. A korábbi tervekkel ellentétben az új Office változatok a korábbi Windows operációs rendszereken is működni fognak -- és ez csak egy azon módosítások közül, amiket a Microsoft a vásárlók megtartása és a fejlesztés felgyorsítása érdekében tett.

Matt Rosoff, a Microsoft fejlesztéseivel foglalkozó elemző elmondta: "2006 az a dátum, amit mi jósolunk [a végleges változat megjelenésére]. Elképzelhető, hogy a tényleges megjelenés még tovább fog csúszni." Korábbi, áprilisi információk szerint a Longhorn 2006 első felében érkezett volna. A Microsoft legfrissebb nyilatkozata alapján a felállított időpont annyiban módosul, hogy a Longhorn 2006 végén jelenik meg. A kitűzött határidő elérése érdekében akár egyes funkciók kihagyása is elképzelhető. Az első igazi béta változat 2005-ben várható.

Más vállalatok -- mint péládul az Apple -- kisebb módosítások gyakori eszközlésével fejlesztik operációs rendszereiket. Az Apple a Mac OS X 2000-es megjelenése óta átlagosan évente ad ki frissítést. A legújabb változat, a Mac OS X 10.3 Panther 2003 októberében jelent meg, a Tiger kódnéven futó új operációs rendszer fejlesztésének befejezése pedig 2005 első felére várható.

A Microsoft számára sem éppen könnyű feladat egy ilyen méretű szoftver fejlesztése, különösen, hogy a több ezer már meglévő alkalmazásnak kompatibilisnek kell lennie az új operációs rendszerrel is, nem beszélve a különféle perifériákról és eszközökről. A múltban már előfordult, hogy a Microsoftnak le kellett csípnie ambíciózus terveiből; ez történt a kilencvenes évek közepén a Cairo kódnevű Windows kapcsán is, és nem jelent kivételt ezalól a Longhorn sem, hiszen a WinFS fájlrendszer csak a Longhorn Server részeként válik elérhetővé 2007-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.