Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 25. 16:15

Jelentősen továbblépnek a következő generációs asztali DivX-lejátszók

Miközben a DivX Pro kódolású állományok lejátszására is képes asztali DVD-lejátszók ára folyamatosan esik -- egyes európai online üzlete3kben már 59 euróért is lehet ilyen készüléket vásárolni --, a vállalatok nem álltak le a fejlesztésekkel és hamarosan bejelentik következő generációs, még többet nyújtó, sokkal többre képes asztali lejátszóikat.

Miközben a DivX Pro kódolású állományok lejátszására is képes asztali DVD-lejátszók ára folyamatosan esik -- egyes európai online üzlete3kben már 59 euróért is lehet ilyen készüléket vásárolni --, a vállalatok nem álltak le a fejlesztésekkel és hamarosan bejelentik következő generációs, még többet nyújtó, sokkal többre képes asztali lejátszóikat.

Így tett az I-O Data is, melynek legújabb, "LinkPlayer 2nd" nevű készüléke adottságai jócskán túlmutatnak a jelenleg kapható asztali lejátszók képességein. A készülék a Sigma Design januárban bemutatott EM8620L chipjére épül, mely nem csupán teljes DivX-kompatibilitást, hanem WMV HD, Microsoft Windows Media Video 9 HD lejátszást is támogat, akár 1080 soros felbontásig.

A filmeket, zenéket nem csak optikai lemezeken adagolhatjuk be a készüléknek, hanem beépített 802.11g szabványú vezeték nélküli kapcsolaton keresztül akár az otthoni hálózattal is összeköthetjük. Hordozható USB-s merevlemezünket vagy iPod lejátszónkat az előlapi USB2.0 csatlakozóhoz kötve azonnal lejátszhatóvá válnak a merevlemezeken tárolt állományok.

A körülbelül 300 dolláros áron értékesített, szeptember közepén Japánban, Észak-Amerikában októberben piacra kerülő készülék progresszív képmegjelenítésre is képes, plazma- vagy LCD-kijelzőnket, illetve -kivetítőnket DVI, illetve D4 csatlakozón keresztül köthetjük a lejátszóra, mely HDTV felbontású videoanyagok lejátszását is támogatja.

A készülék lelkét képező EM8620L chipet januárban, a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show rendezvényen mutatta be a Sigma Designs. A szórakoztatóelektronikai eszközök számára készített EM8620L chip egyetlen lapkára sűrít minden lényeges funkciót és nyújt MPEG-1/2, MPEG-4 és Windows Media Video 9 (WMV9) támogatást. A chip támogatja a Microsoft és a Matsushita Electric által fejlesztett HighMAT (High Performance Media Access Technology) technológiát is.

Az EM8620L processzor egyetlen chipben valósítja meg nagy felbontást is támogató videodekódolást, audiodekódolást, valamint a grafikus felület gyorsítását. A chipben nagy teljesítményű RISC processzor, PCI- és IDE-vezérlő is helyet kapott. A chip képességei:

  • MPEG-1/2, MPEG-4 (DivX 3.x-4-5, XviD), WMV9 dekódolás, HD/SD felbontásokban, stream támogatás
  • Audio DSP, mely WMA9, WMA (Pro és veszteségmentes), Dolby Digital, MP3, MPEG-1/2 (layer 1, 2, és 3) és MPEG-4 AAC kodekeket támogat
  • 32-bites OSD, 2D-gyorsítás
  • Programozható lineáris és non-lineáris skálázás, 5-szintű videomixer, adaptív de-interlacing, adaptív remegéscsökkentés és pixel-alapú alpha-mixing
  • Jogvédő algoritmusok támogatása, mint a Windows Media DRM, AES, DES, triple-DES, és RC4, valamint CSS
  • RISC processzor, memóriavezérlő, PCI, IDE, SPI, infravörös, UART vezérlők integrálva
  • Linux és WinCE támogatás, PVR (személyi videorögzítő) alkalmazások támogatása és HighMAT navigáció

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról