:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 19. 10:41

Érvénytelenné nyilvánították az Eolas szabadalmát

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala érvénytelenítette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies közös szabadalmát, amely a webböngészők pluginjaival és azok kezelésével foglalkozott. A Hivatal emellett összesen tíz szabadalmi kérvényt is elutasított.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala érvénytelenítette a Kaliforniai Egyetem és az Eolas Technologies közös szabadalmát, amely a webböngészők pluginjaival és azok kezelésével foglalkozott. A Hivatal emellett összesen tíz szabadalmi kérvényt is elutasított.

Az Eolas és a Kaliforniai egyetem korábban a szóban forgó szabadalom megsértése miatt perelte be a Microsoftot, azt a pert első fokon a felperesek megnyerték. A bíróság 521 millió dollár megfizetésére és a szabadalmat sértő termékek -- köztük az Internet Explorer -- forgalmazásának felfüggesztésére kötelezte a redmondi céget. A Microsoft később fellebbezett az ítélet ellen, az ügylet lezárultáig a cég továbbra is forgalmazhatja a szabadalmat esetlegesen sértő szoftvereit és az 521 millió dollárt sem kell megfizetnie.

A Microsoftot elmarasztaló bírósági döntés nyomán a redmondi cég azonnal megkezdte a szoftvereinek átdolgozását, azonban később felhagyott vele, ugyanis a vállalat úgy találta, hogy az internetböngészőre vonatkozó szabadalmat a Hivatal minden bizonnyal érvényteleníteni fogja. "Mindig is azt állítottuk, hogy ha az Eolas szabadalmát igazán közelről megnézik, végül érvényteleníteni fogják" -- mondta Jim Desler, a Microsoft szóvivője.

A Hivatal bejelentése szerint a Kaliforniai Egyetem és az Eolas által 1994-ben benyújtott szabadalom azért érvénytelen, mert már korábban is léteztek olyan, dokumentált technológiák, amelyeket a szabadalom lefed. Az érintett felek még nem kommentálták a döntést, állításuk szerint ugyanis még nem jutottak el hozzájuk az erről szóló dokumentumok. A Kaliforniai Egyetemnek és az Eolasnak még joga van a fellebbezéshez.

Amennyiben a hatóságok végül mégis a Microsoft ellen döntenek, az nem csak a redmondi cégre, hanem szinte miden olyan vállalatra hatással lesz, amely internetes technológiákkal foglalkozik. A Kaliforniai Egyetem és az Eolas licencdíj megfizetésére kötelezheti a Microsoft mellett például az Adobe-t, a Macromediát, de akár a Mozilla motor fejlesztői közösségét is. Szakértők szerint a szóban forgó eljárás ugyan megkerülhető, de ehhez szoftverek tucatjait és weboldalak milliárdjait kellene módosítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.