Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Newham nem blöffölt a Linuxszal

Budai Péter, 2004. augusztus 17. 11:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

London egyik városrészének képviselői határozottan visszautasították azokat a híreszteléseket, miszerint színlelték volna a Linux iránti érdeklődést annak reményében, hogy a Microsoft lényegesen olcsóbban biztosítja számukra termékeit.

hirdetés
London egyik városrészének képviselői határozottan visszautasították azokat a híreszteléseket, miszerint színlelték volna a Linux iránti érdeklődést annak reményében, hogy a Microsoft lényegesen olcsóbban biztosítja számukra termékeit.

A Newham és a Microsoft közötti partneri megállapodás kapcsán rendezett eseményen Richard Steel, Newham tanácsának informatikai és kommunikációs vezetője kijelentette, hogy a Windows és a konkurens, nyílt forrású operációs rendszerek összehasonlítására tett akciójuk szükséges és őszinte volt. "Nem csak blöfföltünk. Komolyan megnéztük a Linuxot" -- nyilatkozta Steel.

A Microsoft állítása szerint Newham az új megállapodásnak köszönhetően csaknem 5,89 millió dollárt takaríthat meg a következő öt év során. A programban 12 különböző Microsoft termék licenceléséről született döntés, köztük az Office 2003 Professional és az SQL Server 2000 szoftverekről. A hivatal jelenleg is teszteli a Microsoft operációs rendszerekkel ellátott Tablet PC-ket, amik esetleges megvásárlása újabb jelentős beruházást jelentene.

A szoftveróriás most Newhammel bizonygatja, hogy szoftvere összességében nagyobb értéket képvisel, mint a hasonló Linuxos megoldások. Ezzel szemben a nyílt forrású kezdeményezések szónokai azt állítják, a Microsoft mindent megtett, hogy Newham ne a Linuxot válassza. Steel egy hétfői sajtótájékoztatón elismerte, hogy a Linux utáni kiváncsiskodás miatt a Microsoft sokkal kedvezőbb árakat ajánlott fel. "Esztelenség volna mást gondolni" -- tette hozzá.

A Capgemini tanácsadó cég még múlt évben megvizsgálta a Microsoft ajánlatát, és arra jutott, hogy a szoftervállalat megoldásait érdemesebb választani a nyílt forrású ellenfeleivel szemben, amiket a Netproject, egy hasonló tanácsadó cég javasolt.

Leslie Burr, a Capgemini vezető tanácsadója azt nyilatkozta a sajtótájékoztatón, hogy "a nyílt forrású szoftverekkel több a biztonsági probléma", mint a Microsoft szoftvereivel. "Megalapozottnak találjuk, hogy a Microsoft jelentős mennyiségű időt és energiát áldozott rendszereik biztonságának javítására" -- állította.

Meglepő állítások ezek, figyelembe véve a vírusok, és férgek Windows alatti terjedését, ami az operációs rendszer gyengeségei révén válik lehetségessé. A "malware"-ek (malicious software, kártékony szoftver) többsége az Internet Explorerben található biztonsági réseket használja ki. Steel azt felelte, nem aludna akkor sem jobban, ha Newham tanácsa Mozillát használna. "Vannak szakembereink, akik aggódnak helyettünk" -- jegyezte meg.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.