Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 13. 10:50

Egy új szoftver segítségével könnyedén konvertálható a .Net kód J2EE-be

[InfoWorld/HWSW] Már régóta elérhetőek a Microsoft megoldásai a Java kód .Netre portolásához; a CyberNet webszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének szoftvere, az iNet a másik irányba is lehetővé teszi a konverziót.

[InfoWorld/HWSW] Már régóta elérhetőek a Microsoft megoldásai a Java kód .Netre portolásához; a CyberNet webszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének szoftvere, az iNet a másik irányba is lehetővé teszi a konverziót.

"Veszed a Microsoft IL kódot, és átkonvertálod tiszta J2EE forráskóddá" -- ismertette a szoftver egyszerű működését Jim Stewart, a Stryon elnök-vezérigazgatója. Mivel az MSIL (Microsoft Intermediate Language) már programozási nyelvtől független, .Net-alapú kód, ezért a Visual Basic .Net, C#, és J# dialektusokban írt alkalmazások és webszolgáltatások egyaránt J2EE kóddá alakíthatóak a forrás módosítása nélkül -- állítja a vállalat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a .Net megoldásokat könnyedén lehet újrafelhasználni Linux operációs rendszereken is. Ezen kívül Stewart hozzátette, hogy egyre általánosabbá válik a .Net és a Java együttes használata a vállalatoknál.

A .Net-alapú szoftverek a konverziót követően bármely J2EE alkalmazásszerveren futtathatóak, beleértve például az IBM WebSphere, a BEA WebLogic, és a JBoss szervereket is. Az iNet Java és .Net alkalmazások integrációjában is nagy segítséget nyújthat, és a fejlesztők megmaradhatnak az általuk megszokott Visual Studio felület használatánál.

A termék honlapján elérhető információk szerint a .Net keretrendszer valamennyi fontosabb osztálykönyvtárat megírták Java-ban, ezért a Core, ADO.Net, WebForms, WinForms, ASP.Net és XML használatára egyaránt lehetőség nyílik.

Ugyanakkor nem utolsó szempont, hogy a Microsoft Java Language Conversion Assistant -- ami a Java .Netre konvertálását végzi --ingyenes, ezzel szemben a Stryon jelentős összeget kér el szoftveréért. A termék ára Linux és Windows operációs rendszereken a licenc típusától függően 995 dollártól egészen 9,995 dollárig nyúlhat; mainframe rendszereken ugyanezért 19,995 dollárt is elkérnek. A szoftvernek elérhető egy 30 napig érvényes, ingyenesen kipróbálható változata is.

A .Net kód Linuxra portolásához érdemes a Novell által nemrég megjelentetett, nyílt forrású Mono projectet is figyelemmel kísérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról