Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 12. 11:33

Az IBM nem sieti el a Windows XP új javítócsomagjának telepítését

[News.com, Microsoft Watch] A Microsoft ugyan kiadta a Windows XP második javítócsomagjának végleges változatát, de az IBM belső informatikai osztálya nem teljesen elégedett annak kiforrottságával.

[News.com, Microsoft Watch] A Microsoft ugyan kiadta a Windows XP második javítócsomagjának végleges változatát, de az IBM belső informatikai osztálya nem teljesen elégedett annak kiforrottságával.

A Microsoft sorozatos késéssek után pénteken juttatta el az SP2 elkészült verzióját a PC gyártóknak. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók várhatóan a hónap végéig beszerezhetik az javítócsomagot a Windows Updaten keresztül is.

Ugyanakkor az IBM múlt héten arra kérte alkalmazottait, hogy várjanak még az SP2 telepítésével addig, amíg a Nagy Kék teljeskörűen leteszteli és testreszabja azt. A vállalat technikai osztályáról közölték, hogy a késlekedés az IBM kliensalkalmazásai és az új szervizcsomag közötti inkompatibilitás miatt növekszik.

A bugok foltozásán kívül az SP2 újdonságai között megatalálható a "Security Center" nevű alkalmazás, ami egy továbbfejlesztett tűzfalat tartalmaz, és az operációs rendszer biztonsági beállításainak ellenőrzésére is alkalmas. Ugyancsak újdonság az Internet Explorer azon képessége, mellyel a kéretlenül felbukkanó ablakok jelensége szüntethető meg. Mindezeken kívül további fejlesztésen esett át a Wi-Fi és a Bluetooth vezeték nélküli technológiák támogatása.

Az IBM az alkalmazottainak címzett levélben azt állítja, hogy a Windows XP SP2 "meg fogja változtatni az Internet Explorer viselkedését, és néhány alkalmazással kompatibilitási gondok merülhetnek fel". A levélben azt is kiemeli, hogy "a nagyobb üzleti szoftverek szintén problémákba ütközhetnek az SP2 telepítésének következtében".

Az IBM nemzetközi szolgáltatások tanácsadásával foglalkozó részlege -- ami több válallatnak tervez és készít informatika rendszereket -- még nem adott tanácsot az SP2-vel kapcsolatban ügyfeleinek.

Az IBM belső technológiai részlegének egyik alkalmazottja a döntési folyamatot egyszerű rutinnak nevezte. Elmondta, hogy az IBM széleskörű tesztelésnek veti alá a javítócsomagot, és saját, testreszabott Windows verziókat telepítenek majd a vállalat csaknem 380 ezer kliensszámítógépére.

Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke az SP2-t a Windows eddigi legnagyobb horderejű javítócsomagjának nevezte, és a vezetőség elismerte, hogy elkészítése miatt más projectek, -- mint például a Longhorn, a következő Windows-generáció első képviselője -- is késedelmet szenvednek.

A javítócsomagot körülbelül 100 millió számítógépre juttatja majd el az operációs rendszerekbe épített Automatikus Frissítés szolgáltatás a következő két hónap folyamán -- tudatta a Microsoft. Várhatóan augusztus 16-án kezdődik meg az angol nyelvű változat automatizált terjesztése.

A javítócsomagot már most le lehet tölteni a HWSW szerveréről, de még a fájlcserélő hálózatokon is könnyedén rábukkanhatunk. Ugyanakkor a Microsoft azt javasolja, hogy az egyéni felhasználók várjanak még az SP2 telepítésével az automatikus frissítés elindításáig.

A Mircosoft kiadott egy olyan segédprogramot is, mellyel le lehet tiltani az SP2 automatikus letöltését. Erre azoknak a vállalatoknak lehet szükségük, akik még nem állnak készen az átállásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról