Szerző: Bizó Dániel

2004. július 28. 14:00

Alkalmazottaihoz fordult nyílt levelében az Intel vezére is

Craig Barrett
Craig Barrett
[Reuters] A világ legnagyobb szoftvervállalatának vezérét követően most a világ vezető processzor- és félvezetőgyártójának elnök-vezérigazgatója intézett levelet alkalmazottaihoz. Az Intel csúcsvezetője, Craig Barrett levelének megszületéséhez az elmúlt, körülbelül egy év során fellépő sorozatos problémák szolgáltattak nyomós indokot. Korábban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója írt nyílt levelet 57 ezer dolgozójához, hogy megértesse vele a vállalat megváltozott szerepét és megpróbáljon munkamoráljukon, motiváltságukon javítani.

Barrett nyílt levelében arra kérte mintegy 80 ezer emberét, hogy tegyenek lépéseket és alakítsanak ki megfelelő hozzáállást a sorozatos problémák és csúszások felszámolására. Mint írja, az elmúlt időszakban mutatott baklövésekre nincs mentség, az okok nem számítanak, mert végeredményben kevésbé elégedett vevőkhöz és így egy kevésbé sikeres Intelhez vezetnek. "Éppen ezért kritikus jelentőségű, hogy mindenki -- kezdve a felsővezetőktől, de kiterjesztve mindannyitokra -- erőteljesen összpontosítson olyan tettekre és magatartásra, amelyek az Intel számára a története során felmutatott technológiai vezető szerep megtartását eredményezik" -- írja Barett.

Az Intel az elmúlt időszakban gyártási nehézségekkel küszködött, amiből kifolyólag processzorainak terméktervét jelentősen módosítania kellett. A 90 nanométeres csíkszélességű gyártási eljárással kapcsolatos problémák miatt az Intel Prescott kódnéven fejlesztett Pentium 4 chipje hónapokkal később jelent meg a korábban tervezettnél, majd az óriásvállalat kénytelen volt belátni, hogy a NetBurst mikroarchitektúrára épülő lapkák jelenlegi felépítésükben biztosan nem alkalmasak a további miniatürizálásra. Ezzel bekerültek az utolsó szegek a Tejas koporsójába, mely a Prescott utódja lett volna.

A probléma a mára iparág szerte jól ismert szivárgási áram jelensége, mely rendkívüli mértékben növeli a processzorok fogyasztását és hőtermelését. Szakértők több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy az iparágnak forradalmian új eljárásokra lesz szüksége, ha a miniatürizációt és a mikrochipek integráltságának fokát az eddigi ütemben kívánják növelni.

Hasonló problémákkal nem csak az Intel küzd. Az Apple például új iMac asztali PC-jének piacra dobását volt kénytelen elhalasztani, miután az IBM képtelen megfelelő mennyiségű PowerPC 970FX processzort leszállítani. Az Apple ezzel lecsúszik az iMac számra rendkívül fontos iskolai kezdésről. A probléma forrása az IBM east fishkilli félvezető üzemében fellépő, a 90 nanométeres csíkszélességgel kapcsolatos gyártási problémák.

Az eddigi IA-32 (x86) processzorok terméktervének felborulását követően a termékcsalád többi új tagjának piaci premierje is folyamatos halasztásokat szenvedett. A 4 vagy több utas rendszerekbe szánt Potomac magos Xeon, amely már 64 bites kiterjesztést is tartalmazni fog, a pletykák szerint jövő év első negyedéve helyett a második negyedévben jelenik meg. A Nocona maggal rendelkező, kétutas rendszerekbe szánt Xeon a ígéreteknek megfelelően az idei második negyedévben jelent meg, igaz, a legutolsó napokban, így akár több hónapos csúszást is elfedhet. A cég júniusban pedig 38 millió dollár értékben volt kénytelen hibás Granstdale chipkészleteket kicserélni.

A legutóbbi fiaskó a második generációs Centrino lapkakészlet elhalasztásának múlt heti bejelentése volt. A még 2004. vége előtt ígért Sonoma csak 2005. elején fog megjelenni, lecsúszva az ünnepi szezonról, nem kevéssé frusztrálva a notebookgyártókat. A Sonoma platform számos új generációs szolgáltatást és technológiát támogat, köztük a DDR2 memóriákat, PCI Express felületű perifériákat, a Serial-ATA merevlemezeket, valamint 7.1 csatornás, alacsony fogyasztású audiovezérlőt, illetve alacsony fogyasztásra optimalizált grafikus magot.

Az elmúlt egy év problémái igen rossz hatással vannak a világ 9. legértékesebb vállalatának renoméjára és minden bizonnyal dollár tíz- vagy százmilliókban mérhető bevételkiesést is okoztak. A processzorok fejlődésének megtorpanásával a kereslet lanyhul ezért az árakat csökkenteni kell a forgalom stimulálásához. A Pentium 4 például már 2002. november közepén elérte a 3,06 GHz-et, miközben a nemrég bejelentett 3,6 GHz-es csúcsmodellhez még mindig szinte lehetetlen hozzáférni.

Az elmaradt bevételek és nyereség mértékét és eredményekre való hatását nehéz megbecsülni -- ez kifejezetten erőteljes kereslet és növekvő forgalom esetén igaz, amelyek például a negyedik negyedéveket jellemzik. A vállalat mindenesetre csökkentette éves várakozásait, valamint bejelentette, hogy eladott processzorainak száma és átlagos eladási ára is csökkent némiképp miközben raktárkészletei 15 százalékkal emelkedtek. A hírre rövid időn belül 10 százalékot esett a vállalat papírjainak árfolyama.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.