Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 28. 10:59

Továbbra is nyomott a kézigépek piaca

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a második negyedévben továbbra is nyomott volt a tenyérgépek piaca. Noha az első negyedévhez képest a forgalom némileg megélénkült, éves szinten 2 százalékkal 2,2 millió darabra csökkent.

HIRDETÉS

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a második negyedévben továbbra is nyomott volt a tenyérgépek piaca. Noha az első negyedévhez képest a forgalom némileg megélénkült, éves szinten 2 százalékkal 2,2 millió darabra csökkent.

"Noha a készülékek folyamatosan fejlődnek és az árak csökkennek, a tenyérgépeknek továbbra is erős ellenfelei az egyre jobb mobiltelefonok" -- mondta David Linsalata, az IDC elemzője, aki szerint a kéziszámítógépek gyártóinak egyre több és több funkciót kellene a készülékeikbe integrálni, például műholdas navigációs rendszert.

A legnagyobb gyártó továbbra is a PalmOne, a cég az első negyedévhez képest 14,1 százalékkal növelte az eladott tenyérgépek számát, azonban éves szinten csupán kevesebb mint 1 százalékos növekedést ért el. A cég piaci részesedése 42 százalékot tett ki. A második helyzett HP eladásai a megelőző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkentek, így a cég piaci részesedése is visszaesett, a vállalat az összes eladások 24,1 százalékát szerezte meg. Éves szinten az eladott iPaq tenyérgépek száma azonban 39 százalékkal nőtt.

A harmadik helyet a Sony (7,8%) szerezte meg, azonban a japán cég részesedése a jövőben bizonyosan csökkenni fog, mivel a vállalat nemrégiben bejelentette, hogy kivonul az európai és amerikai piacokról. A Sony eladásai az első negyedévhez képest 14,6 százalékkal, éves szinten pedig 33,2 százalékkal estek vissza.

Az első negyedévhez képest csökkent, éves szinten azonban növekedett a Dell által eladott tenyérgépek száma, a cég 6,6 százalékos piaci részesedést szerzett, amellyel a gyártók sorában a negyedik helyet szerezte meg. Az IDC várakozásai szerint az Axim X30-as csúcsmodell bemutatása fel fogja lendíteni a Dell kézigépek forgalmát és a vállalat növelni fogja részesedését. Az ötödik helyet a német Medion (4%) szerezte meg.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:26

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.