:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 28. 10:59

Továbbra is nyomott a kézigépek piaca

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a második negyedévben továbbra is nyomott volt a tenyérgépek piaca. Noha az első negyedévhez képest a forgalom némileg megélénkült, éves szinten 2 százalékkal 2,2 millió darabra csökkent.

Az IDC piackutató cég által tegnap közzétett jelentés szerint a második negyedévben továbbra is nyomott volt a tenyérgépek piaca. Noha az első negyedévhez képest a forgalom némileg megélénkült, éves szinten 2 százalékkal 2,2 millió darabra csökkent.

"Noha a készülékek folyamatosan fejlődnek és az árak csökkennek, a tenyérgépeknek továbbra is erős ellenfelei az egyre jobb mobiltelefonok" -- mondta David Linsalata, az IDC elemzője, aki szerint a kéziszámítógépek gyártóinak egyre több és több funkciót kellene a készülékeikbe integrálni, például műholdas navigációs rendszert.

A legnagyobb gyártó továbbra is a PalmOne, a cég az első negyedévhez képest 14,1 százalékkal növelte az eladott tenyérgépek számát, azonban éves szinten csupán kevesebb mint 1 százalékos növekedést ért el. A cég piaci részesedése 42 százalékot tett ki. A második helyzett HP eladásai a megelőző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkentek, így a cég piaci részesedése is visszaesett, a vállalat az összes eladások 24,1 százalékát szerezte meg. Éves szinten az eladott iPaq tenyérgépek száma azonban 39 százalékkal nőtt.

A harmadik helyet a Sony (7,8%) szerezte meg, azonban a japán cég részesedése a jövőben bizonyosan csökkenni fog, mivel a vállalat nemrégiben bejelentette, hogy kivonul az európai és amerikai piacokról. A Sony eladásai az első negyedévhez képest 14,6 százalékkal, éves szinten pedig 33,2 százalékkal estek vissza.

Az első negyedévhez képest csökkent, éves szinten azonban növekedett a Dell által eladott tenyérgépek száma, a cég 6,6 százalékos piaci részesedést szerzett, amellyel a gyártók sorában a negyedik helyet szerezte meg. Az IDC várakozásai szerint az Axim X30-as csúcsmodell bemutatása fel fogja lendíteni a Dell kézigépek forgalmát és a vállalat növelni fogja részesedését. Az ötödik helyet a német Medion (4%) szerezte meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.