Szerző: Bizó Dániel

2004. július 26. 16:08

A Transmeta versenyt fut az idővel

A rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismert Transmeta múlt hét csütörtökön tette közzé idei második, június 25-én zárult negyedéves eredményeit. A negyedéves mutatók igen kedvezőtlen képet mutatnak a cég működéséről, a beszámolóval kapcsolatos konferencia-beszélgetés alapján azonban elmondható, hogy a Transmeta vezetősége rendkívül bizakodó a vállalat jövőjével kapcsolatban. A börze rosszul fogadta a gyorsjelentést és a pénteki kereskedésben a vállalat papírjainak árfolyama összeomlásszerűen majdnem 34 százalékot zuhant.

logo A rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismert Transmeta múlt hét csütörtökön tette közzé idei második, június 25-én zárult negyedéves eredményeit. A negyedéves mutatók igen kedvezőtlen képet mutatnak a cég működéséről, a beszámolóval kapcsolatos konferencia-beszélgetés alapján azonban elmondható, hogy a Transmeta vezetősége rendkívül bizakodó a vállalat jövőjével kapcsolatban. A börze rosszul fogadta a gyorsjelentést és a pénteki kereskedésben a vállalat papírjainak árfolyama összeomlásszerűen majdnem 34 százalékot zuhant.

A Nasdaqon jegyezett vállalat éves szinten 18 százalékkal 6 millió dollárra növelte forgalmát, mely 15 százalékkal haladja meg az első negyedévben realizált bevételt. A veszteség eközben 25,5 millió dollárra rúgott, ami részvényenként 15 centnek felel meg. Egy felhalmozott Efficeon-készlet diszkont áron való kiszórása miatt az értékesítés költségei 2 millió dollárral meghaladták a bevételt, így a cég a negyedévben 33 százalékos negatív bruttó nyereséghányadot tudott felmutatni. E tétel nélkül a ráta 11 százalékot tenne ki, amely rendkívül alacsonynak mondható ebben a rendkívül tőkeintenzív iparágban.

A konferencia-beszélgetés során Matthew Perry, a Transmeta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a második negyedév során kétszer annyi Efficeon processzort került leszállításra az előző negyedévhez képest. A Crusoe processzorokat is figyelembe véve az összes darabszám 33 százalékkal emelkedett. A bevételekből a Crusoe 62, míg az Efficeon 32 százalékkal részesedett, míg a maradékot az NEC számára nyújtott, a LongRun 2 energiagazdálkodási technológia licencelésével kapcsolatos szolgáltatások teszik ki.

A piaci szegmenseket tekintve a bevételekhez a beágyazott rendszerek és vékony kliensek 52, a notebookok 24 százalékkal járultak hozzá, míg a blade számítógépekbe épített processzorok a forgalom 10 százalékát képezték. A notebookok forgalma 40 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

A vállalat előrejelzése alapján a harmadik negyedévben a forgalom 8-8,7 millió dollár között fog alakulni, részvényenként 11-13 centes veszteséggel, miközben a jelenlegi 85 milliós készpénzállomány 65 millióra fog apadni. Kiderült az is, hogy a 362 főt foglalkoztató vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési kiadásait, miközben működési költségei 22 millióra fognak rúgni.

A Transmeta ún. fabless vállalat, azaz a chipek gyártását egy szerződéses partner végzi. A jelenlegi 130 nanométeres Crusoe és Efficeon lapkák termelését a tajvani TSMC folytatja, a később megjelenő 90 nanométeres Efficeonok azonban már a japán Fujitsu üzemében készülnek. A Transmeta tervezési koncepciója, hogy a processzor felépítését minél egyszerűbb logikával, minél kevesebb tranzisztor felhasználásával kell megoldani, míg a már béklyónak számító x86-os kompatibilitás szoftveres úton biztosítható. A jelenlegi Efficeonok DVD visszajátszásnál tipikusan 1,2-2 wattot fogyasztanak, míg mp3-lejátszás közben teljesítmény-felvételük 1 watt alatt marad.

A vállalat első ízben állított fel saját nyilvános standot termékei előnyeinek demonstrálására a júniusban megrendezésre került tajvani Computexen, mely fontos tájékozódási terepül szolgál az elektronikai OEM-ek számára és jelentős hatással van partneri kapcsolataikra és beszerzési döntéseikre. Többek között bemutatásra került az 1,6 GHz-en üzemelő, 90 nanométeres Efficeon lapka, valamint egyedülálló módon egy hűtőventilátorok nélküli média center PC is. A konferencia-beszélgetésből kiderült, hogy a Transmeta nagy reményeket fűz a 90 nanométeres Efficeonok szerepléséhez a vékony kliensek, a blade számítógépek, az otthoni média központok és a teljes méretű (14-17 hüvelykes kijelzővel szerelt) notebookok piacain.

A cég vezetői szerint a média centerek számottevő növekedési lehetőséget kínálnak a Transmeta számára, ezért a vállalat erőteljesen fokuszál erre a piaci résre. Egy piackutató becslésére hivatkozva elhangzott, hogy míg idén világszerte 2,8 millió média center értékesítése várható, addig 2006-ra ez a szám 8,5 milliót fog kitenni. A 90 nanométeres eljárással készült Efficeon teljesítménye megfelelő a multimédiás alkalmazásra, miközben ára, alacsony fogyasztása és hőleadása lehetővé teszi az olcsó, rendkívül alacsony zajszintű és fogyasztású szórakoztató központok tervezését.

Blade PC A vékony kliensek és blade berendezések piacán a vállalat igen ambiciózus. Az év végére a vékony kliensek első számú processzorgyártójává kíván előlépni, amihez a világ öt vezető (vékony klienseket) szállító vállalata közül néggyel kötött megállapodást. A HP Consolidated Client Infrastructure (CCI) megoldásának felfutásától a jelenlegi harmadik negyedév során a Transmeta jelentős növekedést vár a szegmensben. A HP CCI 4 éves időtávon akár 50 százalékos megtakarítást ígér a vállalatok számára. A megoldás egy Crusoe-val szerelt vékony klienst és egy Efficeon-alapú blade PC-t tartalmaz. A koncepció lényege, hogy a blade kivitelű PC-k egy külön helyiségben, állványokon találhatóak, míg a felhasználó asztalán csak a vékony kliens található, mely lényegében egy viszonylag kis teljesítményű hálózati számítógép monitorral.

Az új Efficeonoktól a Transmeta ezenkívül azt várja, hogy segítségével a vállalat végre betörhet a normál méretű notebookok piacára, amihez a jelenlegi lapkái alkalmatlanok. A rendkívül vékony és könnyű notebookok (subnotebook) továbbra is kiemelt szegmenst képeznek, azonban a vállalat egyik képviselője elmondta, hogy a globális volumen itt mindössze évi 3-4 millió darab közé esik, szemben a főáramot (mainstream) képező normál notebookok 35 milliójával.

A vállalat reményei szerint az Efficeon magas órajelű változatai versenyképesek lesznek a mainstream szegmensben, elsősorban az Intel Celeron és Celeron M processzoraival mérkőzve. A subnotebookok esetében az Efficeonok az Intel Pentium M és a Centrino lapkacsalád ellen lesznek pozícionálva. Elhangzott továbbá, hogy az Efficeon lesz jövő tavasszal az egyetlen mobilprocesszor, mely támogatja az ún. NX védelmi technikát, mely biztonságot nyújt az elterjedt puffer-túlcsordulásos támadások ellen.

Perry elmondta, hogy bár a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára való áttérés kiválóan halad, a korábbi tervekkel ellentétben az első példányok leszállítása 6-8 hetes késést szenved. Több ízben biztosította azonban a hallgatókat, hogy a csúszás nincs hatással a meg nem nevezett notebookgyártó modelljének szeptemberi piaci premierjére, sem a jövőbeni bevételekre. Elárulta, hogy év végéig már a 2 GHz-es példányok próbagyártása is megindul, továbbá az architektúra rendelkezik a további skálázódáshoz szükséges tartalékokkal is.

Amint arról már korábban hírt adtunk, az NEC megállapodott, hogy licenceli a Transmeta LongRun2 energiagazdálkodási technológiáját, melyet az Efficeon is implementál. A LongRun2 segítségével az NEC saját mérései szerint nagyságrendekkel csökkenthető 90 nanométeres gyártástechnológiával készült lapkákban fellépő szivárgási áram. A szivárgási árammal kapcsolatos problémákkal többek közt az Intel is küzd legújabb, Prescott-magos Pentium 4 processzora kapcsán.

Az NEC júliusban utalta át az első, 3 millió dolláros tételt, így az a jelenlegi negyedév kimutatásaiban fog megjelenni. Az időzítés oka a japán adózási szabályok július elsejével hatályos változása. A Transmeta a jövőben további licencelési megállapodás megkötését várja, azonban a kérdésekre válaszolva csak annyit árultak el a vállalat vezetői, hogy több chiptervezővel is tárgyalásokat folytatnak.

A konferencia beszélgetésből egyértelműen kiderült, hogy a vállalat 2005-től vár igazi áttörést, mikor is a várakozások szerint már nagy számú gyártó fog Efficeonokra épülő termékek széles körét kínálni, a vékony kliensektől a notebookokon át az ultra-személyi számítógépekig. A piaci jelenlét és a partnerkapcsolatok erősítése céljából a Transmeta irodát hozott létre Kínában, valamint külön embereket biztosít a dél-koreai és tajvani piacok számára.

A Transmeta számára az elkövetkező 12 hónap kritikus jelentőséggel bír a vállalat további jövőjével kapcsolatban. Amennyiben a több negyedéve ígérgetett áttörést nem sikerülne ezen idő alatt elérnie, úgy a vállalat igen igen nehéz helyztbe kerülhet további megfelelő működésének finanszírozásával kapcsolatban, illetve valószínűleg teljesen elvesztené a befektetők és a piac abba vetett hitét, hogy képes rentábilis működésre, versenyképes termékekkel és megbízható terméktervvel előállni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról