:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. július 23. 19:09

Sulinet: tanórák számítógépen

Szeptembertől akár úgy is kiadhatnak a tanárok órai feladatokat, hogy a diákok a tananyagot számítógépen találják meg, s a gépen is végzik el a munkát. A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) jóvoltából ugyanis egy központi szerveren tárolják majd a tananyagot digitális formában, s az anyag multimédiás technológia segítségével ad élményszerű tanulási lehetőséget a diákoknak.

[HWSW] Szeptembertől akár úgy is kiadhatnak a tanárok órai feladatokat, hogy a diákok a tananyagot számítógépen találják meg, s a gépen is végzik el a munkát. A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) jóvoltából ugyanis egy központi szerveren tárolják majd a tananyagot digitális formában, s az anyag multimédiás technológia segítségével ad élményszerű tanulási lehetőséget a diákoknak.

Az információs társadalom megteremtésének jelentős mérföldköveként értékelte a SDT várhatóan szeptemberi indítását Könczöl Tamás, a Sulinet programiroda igazgatója. Mint megtudtuk: az SDT két részből áll, egyrészt azokból a digitalizált tananyagokból, melyek a Sulinet központi szervereire felkerülnek, másrészt a pedagógusok által használható, a tananyag összeállítását lehetővé tevő kliensprogramból.

A tanárok szeptembertől az internetről tölthetik le a tantervnek megfelelő tananyagot, illetve olyan kiegészítő anyagokat is, amik csak segítenek a megértésben. Könczöl példaként digitalizált formátumban elhelyezett népdalokat, és a Néprajzi Múzeumból származó digitális képeket említett, de mint mondta: három közbeszerzési pályázat van folyamatban, melyekben kifejezetten a tananyagok digitalizálására, multimédiás megoldásokra várnak megoldásokat.

Noha a digitalizált tananyag mennyisége -- és így a számítógépen összeállítható órai anyag -- is egyelőre korlátozott, Könczöl szerint a kiválasztott tantárgyak digitalizált tartalma a 7.-től a 10. évfolyamok terjedő tananyagok 60 százalékát is eléri. Hosszú távon pedig a teljes közoktatási tananyag és a segédanyagok digitális formában való biztosítása a cél.

Könczöl hangsúlyozta azt is: az SDT-t nem kötelező alkalmazni egyetlen iskolának, vagy tanárnak sem, ez csupán egy kiegészítő lehetőség. A programigazgató bízik abban, hogy a pedagógusok is pozitívan fogadják a lehetőséget, s ennek érdekében két év alatt 30 ezer tanár képzését szervezik majd meg. Az iskoláknak a tananyagok ingyenesen állnak rendelkezésre.

Jó hír, hogy nem csak iskolák, hanem a Sulinet-portálon keresztül -- szeptembertől -- bárki hozzáférhet a tartalomhoz, és oktatási, valamint nem kereskedelmi célra használhatja. Fontos szempont, hogy azok, akik a portálról letöltenek tartalmakat, az SDT-ből szerzett tananyagokért nem kérhetnek pénzt, így olyan tanfolyamokért sem, melyeket SDT-s tartalomból állítottak össze.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a tananyagok elérését egyelőre csak a Microsoft Internet Explorerre és a Netscape Navigatorra optimalizálták. Könczöl szerint a Sulinet weboldalának látogatottsági statisztikái alapján választották ki ezt a két böngészőt, így -- a programigazgató szerint -- a látogatók 98 százaléka biztosan hozzáfér a tartalomhoz. Ez a döntés azért is szomorú, mert más oldalról több szabványt is szem előtt tartottak a fejlesztők, de a böngészőfüggetlenség már nem tartozott ezek közé (A Netscape Navigátor -- a Netscape "öreg", 4-es szériája -- ma már az új HTML szabványok közül sem ismer fel mindent, ugyanis a böngésző fejlesztésével már évekkel ezelőtt leálltak. Az Internet Explorer pedig szintén megrekedt a 6-os kiadásnál, miközben a konkurens böngészők azóta már verziószámot is ugrottak).

A keretrendszer és a kliensprogramok fejlesztését korábban két vállalkozás kezdte el, a Microsoft és az IBCnet. Egyik cég sem kért pénzt a fejlesztésért, így végül csak a Sulinet programiroda saját fejlesztései kerültek a költségvetésnek néhány 10 millió forintba. A tartalom digitalizálására azonban ennél jóval többet: mintegy egymilliárd forintot fordít a tárca, a már korábban említett közbeszerzési eljáráson keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.