Szerző: Vörös Péter

2004. július 23. 12:57

A Microsoft negyedéves eredményei vegyes képet mutatnak

John Connors
John Connors
Két nappal a vállalat-történelem egyik legnagyobb horderejű bejelentése után a Microsoft csütörtökön, a tőzsdei zárás után közzétette negyedéves eredményeit. A forgalom jelentősen meghaladta a várakozásokat, a nyereség azonban némileg elmaradt az előrejelzésektől. A redmondi óriás csökkentette a 2005. június végén záruló pénzügyi évben várható nyereséget, a részvényárfolyam emiatt csökkent a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben.

A világ legnagyobb szoftvervállalata a június végén zárult negyedik pénzügyi negyedévben 2,69 milliárd dolláros (részvényenként 25 centes) nyereséget és 9,29 milliárd dolláros forgalmat ért el. Egy évvel korábban a nyereség 1,48 milliárd dollár (részvényenként 14 cent), a forgalom 8,07 milliárd dollár volt. A nyereség tartalmazta a részvényekkel kapcsolatos, részvényenként 5 centes kiadásokat és egy részvényenként 2 centes részvényadó-kedvezményt, míg az egy évvel korábbi eredményt csökkentette a Time Warnerrel kötött 750 millió dolláros megállapodás.

Az egyszeri tételek nélkül a Microsoft nyeresége részvényenként 28 cent volt, mely megfelelt a vállalat áprilisi előrejelzésének. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 29 centes nyereségre számítottak. A 9,29 milliárd dolláros forgalom jelentősen meghaladta az elemzők által várt 9 milliárd dollárt és a cég áprilisi, 8,9-9 milliárd dolláros becslését is.

"Nagyszerű negyedévet zártunk, a forgalom 15 százalékkal nőtt, az összes üzletág elérte vagy meghaladta a várakozásokat, míg a költséghatékonyság terén tett előrelépésnek köszönhetően nőtt a működési haszonrés" -- mondta John Connors, a Microsoft pénzügyi vezérigazgatója.

Az erős PC-eladások jótékony hatással voltak a szoftveróriás forgalmára, csakúgy, mint az MSN szolgáltatás hirdetési forgalmának emelkedése és a viszonylag gyenge dollár is. A cég közölte, hogy a devizaárfolyamok alakulása mintegy 3 százalékkal járult hozzá a forgalom végösszegéhez.

A jelenlegi negyedévet illetően a Microsoft elmondta, hogy 8,9-9 milliárd dolláros forgalom és részvényenként 25 centes profit várható, ez utóbbi tartalmaz részvényenként körülbelül 5 centes részvényalapú kompenzációs kiadásokat is.

A vállalat növelte a 2005-ös pénzügyi évre vonatkozó forgalomelőrejelzését, a várható nyereséget viszont leszállította. A cég jelenleg 38,4-38,8 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 1,05-1,08 dolláros profitra számít, mely 16 centes részvényalapú kompenzációs kiadásokat tartalmaz. Áprilisban a cég még 37,8-38,2 milliárd dolláros eladásokat és részvényenként 1,16-1,18 dolláros nyereséget jelzett előre a jelenlegi pénzügyi évre.

Connors elmondta, hogy a magasabb várható forgalom két fő tényezőnek köszönhető: az előző negyedévben a vártnál több ügyfél kötött hosszú távú szerződést a Microsofttal és az Xbox játékkonzol eladási előrejelzése is javult. Az alacsonyabb nyereségelőrejelzés főként a befektetési jövedelem csökkenésének tudható be, mivel a cég egy 75 milliárd dollár összértékű részvény-visszavásárlási és osztalékfizetési akciót vázolt fel a következő négy évre.

A pénzügyi negyedév végén a Microsoft "ki nem érdemelt", de már befolyt bevétele (unearned revenue) 8,18 milliárd volt, ez 651 millió dolláros előrelépés a március végi szinthez képest, ami a többéves licencszerződéseknek és szerződésmegújításoknak volt köszönhető. Az elemzők azért tartják fontosnak ezt a mutatót, mert ebből képet lehet kapni a következő negyedévek kilátásait illetően. Az eredmény a vártnál jobb volt, a cég sok ügyfelét tudta rábeszélni a lejáró Upgrade Assurance programról a hosszú távú megállapodásokra történő áttérésre.

A vállalat korábban arra számított, hogy az ilyen ügyfelek mindössze 10-30 százaléka tér át az új megállapodásra. "Egyelőre ennek az előrejelzésnek a felső részén tartunk" -- mondta Connors. A cég szerint a ki nem érdemelt, de már befolyt bevétel 2-300 millió dollárral fog csökkenni szezonális tényezők miatt, de a pénzügyi év végén, jövő júniusban több mint 8,6 milliárd dollár várható.

A Microsoft hét fő üzletágát tekintve az eredmények a következőképpen alakultak: a kliens divízió (amely az asztali és laptop Windows operációs rendszert készíti) forgalma 9 százalékkal 2,75 milliárd dollárra, a működési nyereség 10 százalékkal 2,06 milliárd dollárra nőtt. A szerver szoftverekért felelős Server and Tools részleg 2,3 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami 20 százalékos előrelépés, míg a működési profit 567 millió dollárt tett ki, ami 85 százalékos növekedésnek felel meg. A Windows-alapú szervereladások 19 százalékkal bővültek, amit segített a devizaárfolyamok alakulása is.

Az Office irodai szoftvereket fejlesztő Information Worker divízió 2,88 milliárd dolláros forgalmat és 1,96 milliárd dolláros nyereség ért el, ez 23 illetve 33 százalékos növekedést jelent. A Navision és a Great Plains vállalati szoftverekről ismert Business Solutions divízió működési vesztesége 73 millió dollárról 42 millió dollárra csökkent, míg az eladások 9 százalékkal 196 millió dollárra emelkedtek. A mobil eszközökben használt szoftverekért felelős Mobile and Embedded Devices részleg (amely többek között a Windows CE alapú termékeket fejleszti) eladásai 59 százalékkal 70 millió dollárra nőttek, a működési veszteség pedig 68 millió dollárról 42 millió dollárra esett vissza.

Első nyereséges évét zárta az MSN internetes szolgáltatás. A divízió negyedéves nyeresége 35 millió dollár, forgalma 588 millió dollár volt. Egy évvel korábban a veszteség 559 milliós forgalom mellett 83 millió dollárra rúgott. Az egyebek között az Xbox játékkonzolt fejlesztő Home and Entertainment részleg üzemi vesztesége 245 millió dollárról 339 millió dollárra nőtt, bár a forgalom 3 százalékkal 499 millió dollárra emelkedett.

A cég egyúttal közölte, hogy az Xbox-eladások immár meghaladták a 15,5 millió darabot a konzol három évvel ezelőtti debütálása óta, ez a vállalat korábbi előrejelzéseinek felső régióját jelenti. Az Xbox piaci részesedése Észak-Amerikában egyharmadra nőtt, azonban a világpiacot és Észak-Amerikát továbbra is a Sony PlayStation 2 uralja. Robbie Bach, az Xbox divízió igazgatója az előrelépést a széles játékválasztéknak, a nemrég csökkentett árnak és az Xbox Live online játékszolgáltatás népszerűségének tudja be, ez utóbbinak immár több mint 1 millió előfizetője van.

A Microsoft arra számít, hogy a jelenlegi pénzügyi évben további 5 millió Xbox konzolt adnak el. A forgalmat várhatóan segíteni fogják a hamarosan piacra kerülő új játékok, mint például legnépszerűbb xboxos játék, a Halo novemberben esedékes folytatása, amely Bach szerint az év egyik legsikeresebb játékbemutatója lesz. A negyedéves bejelentés szerint a Microsoft továbbra is támogatja az Xbox konzol árát, Bach úgy véli, hogy ez a jövőben is így marad. "Két lehetőség van: vagy a befektetésre, vagy a nyereségességre összpontosítunk. Az utóbbi esetben a piaci részesedés egyértelműen csökkenne és ezt el szeretnénk kerülni."

A Microsoft a negyedéves bejelentést a tőzsdei nap zárása után tette közzé, a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben részvényárfolyam 9 centtel (több mint 3 százalékkal) 28,09 dollárra esett vissza. Az eredmények közzététele előtt a részvényárfolyam 14 centtel 29 dollárra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról