Szerző: Vörös Péter

2004. július 22. 16:33

STMicroelectronics: jó negyedévet zárt Európa első számú félvezetőgyártója

HIRDETÉS

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
A francia-olasz STMicroelectronics (ST) szerdán számolt be második negyedéves eredményeiről. A cég nyeresége kétszeresére nőtt és a haszonrész is emelkedett. A forgalom a várakozásoknak megfelelő volt, dacára egyes termékek iráni megrendelések késlekedésének és termelési gondoknak.

A legnagyobb európai félvezetőgyártó a második negyedévben 148 millió dolláros (részvényenként 16 centes) nyereséget ért el, szemben a tavalyi 79,5 millió dolláros (részvényenként 9 centes) profittal. A negyedéves forgalom 1,70 milliárd dollárról 2,17 milliárd dollárra emelkedett. A Reuters Estimates által megkérdezett elemzők átlagosan részvényenként 16 centes nyereségre és 2,13-2,23 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

"A forgalomnövekedés szinte az összes főbb termékcsoportja kiterjedt, az öt legfontosabb piac közül négynél jelentős volt az előrelépés az előző negyedévhez képest is" -- mondta Pasquale Pistorio, a cég elnök-vezérigazgatója. Az autóipar, a fogyasztói elektronika és az ipari piacok voltak a legerősebbek, ezenkívül a vezeték nélküli és hálózati félvezetők forgalma is emelkedett az első negyedévhez viszonyítva. Ugyanakkor a merevlemezekben használt ST eszközök eladásai némileg csökkentek.

A második negyedéves bruttó haszonrés (az egyik legfontosabb nyereségmutató) 37,4 százalékra nőtt, az elemzők 37,2 százalékra számítottak, egy évvel korábban 35,7 százalék volt a mutató értéke. Az utóbbi negyedévekhez képest az első negyedévben kezdődött el a bruttó haszonrés stabilizálódása, több költségcsökkentési hullám eredményeként. Pistorio hozzátette, hogy a jelenlegi negyedévben a haszonrést kedvezőtlenül érinti az euró/dollár árfolyam kedvezőtlen alakulása és a június végén felszínre került termelési-tesztelési problémák.

A bejelentés előtt a szakértők elmondták, hogy a piac megerősítést vár azzal kapcsolatban, hogy az év végére a cég eléri a 40 százalékos célkitűzést. Az ST közölte, hogy műszaki gondok és a devizaárfolyamok hatására a haszonrés 37-38 százalék körül marad a harmadik negyedévben. A jelenlegi trendek némi javulását feltételezve azonban Pistorio elérhetőnek tartja a 40 százalékos haszonrés-célkitűzést a negyedik negyedévben.

Kilenc hónappal ezelőtt a genfi központú cég a gyártási tevékenység széles körű átszervezésébe kezdett; bezártak egyes gyárakat és Ázsiába költöztettek más egységeket. A szűkös kapacitás és az ügyfelek kívánalmainak való megfelelés miatt későbbre tolódott az az időpont, amikor az ST -- az eredetileg másfél évesre tervezett -- átszervezés lezárását elkönyvelheti.

Eddig a vállalat az átszervezési tervben szereplő 350 millió dolláros adózás előtti kiadásokból 250 millió dollárt használt fel. Az év második felében további 20-30 millió dollár felhasználása várható, a fennmaradó részt 2005-ben könyveli el az ST.

A cég a harmadik negyedévben 23-30 százalékos forgalomnövekedésre számít a tavalyi év hasonló időszakához képest és 2-8 százalékos erősödésre a második negyedévhez viszonyítva, mindez megfelel a Reuters Estimates 2,23-2,36 milliárd dolláros jelenlegi előrejelzésének.

Az Intel a múlt héten közölte, hogy a harmadik negyedévben akár 11 százalékos is lehet a növekedés a második negyedévhez képest. A Texas Instruments e heti, harmadik negyedéves előrejelzésében 0-7 százalékos javulást vár.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 20:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.