:

Szerző: Bizó Dániel

2004. július 22. 14:35

Közeledik a mobiltelefonok és a fényképezőgépek közötti háború

[The Korea Times] A dél-koreai LG Economic Research Institute (LGERI) szerdán közzétett előrejelzése szerint a digitális fényképezőgépek és a kamerás mobiltelefonok közötti verseny utóbbiak gyors fejlődésével egyre éleződni fog, míg 2008-ra a nagy felbontással rendelkező mobilok a fényképezőgépek piacának akár 40 százalékát is elemészthetik.

[The Korea Times] A dél-koreai LG Economic Research Institute (LGERI) szerdán közzétett előrejelzése szerint a digitális fényképezőgépek és a kamerás mobiltelefonok közötti verseny utóbbiak gyors fejlődésével egyre éleződni fog, míg 2008-ra a nagy felbontással rendelkező mobilok a fényképezőgépek piacának akár 40 százalékát is elemészthetik.

Cho Joon-il, az LGERI egyik kutatója elmondta, hogy a több megapixeles felbontású kamerákkal rendelkező telefonok komoly fenyegetést fognak jelenteni az elkövetkezendő évek során a digitális gépek piacára. Egészen mostanáig a legtöbb szakértő azt jósolta, hogy a telefonok messze a digitális kamerák mögött fognak kullogni képességekben. A közelmúltban hírül adott, átütő erejű fejlesztések azonban a vélemények megváltoztatására sarkallnak. "Néhány évvel ezelőtt arra számítottunk, hogy a telefonok felbontásának plafonja 2 megapixel lesz, de nem tartott soká, míg bebizonyosodott, feltételezésünk téves" -- mondta Cho.

A digitális fényképezőgépek feletti japán uralom mellett a kamerával szerelt telefonok fejlesztésére elsősorban a dél-koreai gyártók összpontosítanak. A Samsung, az LG és a Pantech hamarosan mind bemutatják saját 3 megapixeles modelljüket. A chipgyártók szintén minden erejükkel olyan lapkákon dolgoznak, melyek a mobilok számára is lehetővé teszik majd az akár 6 megapixeles felbontást is. A koreai gyártók még az idén bemutatják 5 megapixeles modelljeiket, melyek széleskörű elterjedését 2008-ra várják.

Digitális kamera és kamerás telefonok globális eladásai

A digitális kamerák eladásai ma még elképesztő ütemben bővülnek, hatalmas volumen mellett. A piacot domináló japán gyártók által értékesített gépek száma tavaly 71, idén pedig várhatóan 52 százalékos bővülést mutat, elérve ezzel a 61,5 millió darabot. A kamerás mobilok eladásai már tavaly jóval meghaladták a digitális fényképezőgépekét, a két termékkategória azonban eddig nem számított egymás versenytársának.

Cho előrejelzése szerint mire a felbontás eléri a 4-5 megapixelt, a mobiltelefonok a digitális kamerák teljes értékű helyettesítőjévé léphetnek elő. "Az újabb csúcsmobilok olyan képességeket tartalmaznak, mint az autofókusz vagy az optikai zoom, melyek korábban csak a digitális kamerákat jellemezték" -- mondta Cho.

A hazai piac kiváló terepet nyújt a dél-koreai gyártók számára a csúcstechnológiájú mobiltelefonok kifejlesztéséhez, teszteléséhez és továbbfejlesztéséhez. Az ország 48,6 milliós lakosságából a becslések szerint 33,6 millió mobilfelhasználó lesz, mely 2008-ra megközelíti a 40 milliót. A világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának számító Samsung Electronics idén piacra dobott, szinte összes hazai modellje tartalmazni fog kamerát, a világpiacra szánt változatoknak pedig körülbelül a fele.

Cho szerint hosszútávon a digitális kamerák megtarthatják ugyan pozícióikat a piac felső szegmensében, a közép- és alsó kategóriában azonban kíméletlen versennyel kell majd szembenézniük, mely valószínűleg a mobiltelefonok javára fog eldőlni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.