Szerző: Vörös Péter

2004. július 22. 12:21

A Maxtor is gyenge negyedévet zárt

Paul Tufano
Paul Tufano
A Seagate Technology után a Maxtor is veszteséges negyedévről és csökkenő forgalomról számolt be. A merevlemezgyártó cég negyedéves nettó vesztesége 26,1 millió dollár, forgalma pedig 818,3 millió dollár volt a június 26-án zárult második pénzügyi negyedévben.

Az egyszeri tételeket leszámítva a cég vesztesége 45,8 millió dollár (részvényenként 19 cent) volt, a Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 18 centes veszteségre számítottak. Egy évvel korábban a forgalom 910,9 millió dollár, a nettó nyereség 6,2 millió dollár volt.

"Második negyedéves pénzügyi eredményeink jól tükrözik a rendkívül agresszív árazást és az eladási volumen csökkenését" -- mondta Paul Tufano, a vállalat elnök-vezérigazgatója. "A szezonálisan gyenge második negyedévben az árháború kőkemény volt, különösen az asztali PC-kbe szánt merevlemezeknél, az átlagos értékesítési ár 75 dollárról 71 dollárra esett vissza."

A nagy rivális Seagate Technology kedden jelentette be, hogy a július 2-án zárult pénzügyi negyedévben 33 millió dolláros nettó veszteséget realizált és "a közeljövőben is nagy kihívások várhatók". Amint arról beszámoltunk, a Maxtor július elején 5-600 fős elbocsátásokat jelentett be, a második pénzügyi negyedévben 450 alkalmazottól váltak meg. A Seagate szintén nemrég jelentett be mintegy 7 százalékos elbocsátásokat.

A Hoefer & Arnett befektetési vállalat szerdán leszállította a Seagate részvénybesorolását. Mark Miller, a cég elemzője elmondta, hogy nemcsak az iparág egészét érintő árháború miatt kedvezőtlenek a várakozások, a nehézségek egy része vállalatspecifikus. A Maxtor megerősítette, hogy gondok voltak a Dell-lel 40 GB-os merevlemezekkel kapcsolatban. A cég szerint 1-1,3 millió merevlemez értékesítése maradt el a második pénzügyi negyedévben és hasonló eredmény várható a jelenlegi negyedévben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról