Szerző: Vörös Péter

2004. július 21. 16:47

A Texas Instruments a várakozásoknak megfelelően jó negyedévet zárt

Richard Templeton
Richard Templeton
A Texas Instruments tegnap tette közzé negyedéves eredményeit. A cég nyeresége háromszorosára emelkedett a tavalyi szinthez képest, ami megfelelt a Wall Street várakozásainak. A jó eredmények főként annak voltak köszönhetőek, hogy az elektronikai eszközökben használt félvezetők széles köre iránt erősödött a kereslet. A TI gyártja a mobiltelefonokban világszerte használt félvezetők több mint felét.

A vállalat negyedéves nyeresége 441 millió dollár (részvényenként 25 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi 121 millió dolláros (részvényenként 7 centes) profittal. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 25 centes nyereségre számítottak. A cég júniusban közölte, hogy részvényenként 24-26 centes nyereség várható.

Az Intel után a második legnagyobb amerikai félvezetőgyártó negyedéves forgalma 3,24 milliárd dollár volt, ez 39 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 2,34 milliárd dollárhoz viszonyítva. Az elemzők 3,23 milliárd dolláros forgalomra számítottak, a cég júniusi előrejelzésének megfelelően. A vállalat bejelentette, hogy a jelenlegi negyedévben részvényenként 26-29 centes nyereségre és 3,2-3,44 milliárd dolláros forgalomra számítanak -- a Wall Street várakozásainak megfelelően.

A dallasi óriás közölte, hogy az erős forgalom mögött az elektronikai eszközök (főleg a mobiltelefonok és más vezeték nélküli készülékek) széles köre iránti jó kereslet állt. Richard Templeton, a cég májusban kinevezett új elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a jelek szerint az idei év nagyon jól fog sikerülni, a félvezetőeladások rekordszinten vannak és a működési nyereség is rekordközelben van.

A készletszint 29 százalékkal 1,28 milliárd dollárra emelkedett, ami a cég szerint megfelel a tervezett növekedésnek. A TI jelenleg 66 napos készlettel rendelkezik, szemben a tavalyi 62 nappal. Kevin March, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy az ügyfelek a jelek szerint feltöltötték készleteiket és a jövőben a készletszint közelebb fog állni a kereslethez.

Az első félévben a TI nyeresége 808 millió dollár (részvényenként 46 cent), a forgalom pedig 6,18 milliárd dollár volt, szemben a tavalyi hasonló időszak 238 millió dolláros (részvényenként 14 centes) profitjával és 4,53 milliárd dolláros forgalmával.

A vezeték nélküli chipek forgalma 64 százalékkal emelkedett a TI legnagyobb ügyfele, a Nokia nehézségei ellenére. A finn óriásvállalat a múlt héten közölte, hogy a harmadik negyedéves nyereség gyenge lehet az árverseny és a piaci részesedés visszaesése miatt.

Ugyanakkor a Texas Instruments rámutatott arra, hogy az ázsiai és más európai ügyfelekkel lebonyolított forgalom növekedése kompenzálta a Nokia miatti kiesést. "A forgalomnövekedés az ügyfelek széles körénél tapasztalható" -- mondta Ron Slaymaker, a cég alelnöke.

A TI részvényárfolyama a tegnapi tőzsdei nap során 83 centtel (4 százalékkal) 21,76 dollárra emelkedett, a negyedéves eredményeket a tőzsdei zárás után tették közzé. A tőzsdei zárás utáni kereskedelemben további 74 centet emelkedett a papírok jegyzése. Az utóbbi 1 évben a részvényárfolyam januárban (33,98 dolláron) tetőzött, azóta több mint 36 százalékos volt a visszaesés, részben a Nokia nehézségei miatt.

Nemrég a Lehman Brothers és a Merrill Lynch egyaránt leszállította a TI besorolását, ugyanakkor egyes elemzők úgy vélik, hogy a részvényárfolyam hamarosan újra elkezd emelkedni, a Deutsche Bank például nemrég emelte a részvénybesorolást. A befektetők szerint a vállalat harmadik negyedéves előrejelzése egészséges összehasonlítva a PC- és mobiltelefon-eladások gyengébb előrejelzéseivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról