Szerző: Vörös Péter

2004. július 21. 14:07

Sun: emelkedő forgalom, jelentős nyereség

Scott McNealy
Scott McNealy
Három éves folyamatos visszaesést követően a Sun Microsystems negyedik pénzügyi negyedéves forgalma újra növekedett. A cég kedden tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit, amelyek részben a Microsofttal kötött megállapodásnak köszönhetően jók voltak. Scott McNealy, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a szervereladások volumene 46 százalékkal emelkedett, a vállalat a 2005-ös pénzügyi évben nyereségre, forgalomnövekedésre és pozitív működési cash-flowra számít.

A Sun a június 30-án végződött negyedik pénzügyi negyedévben 795 millió dolláros (részvényenként 24 centes) nettó nyereséget ért el, míg a forgalom 4,3 százalékkal 3,11 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 2,98 milliárd dollárhoz képest. A Microsofttól kapott 1,95 milliárd dollárt és egyéb egyszeri tételeket leszámítva a cég 169 millió dolláros (részvényenként 5 centes) veszteséget könyvelt el. Az elemzők 3 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 4 centes veszteségre számítottak.

A Sun egy jelentős átalakulási program közepén tart, amelynek célja a pénzügyi és piaci részesedésbeli veszteségek átvészelése. E program keretében nevezték ki április elején Jonathan Schwartzot a cég elnökévé és működtetésért felelős vezérigazgatójává. Amióta Schwartz lett a vállalat második számú vezetője, a Sun több fontos szoftvercsomagjánál vetették fel a nyílt forráskód lehetőségét.

Az átalakulás részeként 3300 alkalmazottat terveznek elbocsátani, jelenleg 35400 alkalmazottja van a cégnek. A negyedév során 2400 dolgozóval közöltek rossz hírt, az elbocsátások az év végéig lezárulnak. A lefaragások részei azoknak a költségcsökkentési lépéseknek, amelyektől 200 millió dolláros kiadásmérséklést várnak a szeptember végén záruló első pénzügyi negyedévben és 500 millió dolláros csökkenést a 2005. június végén záruló pénzügyi évben.

A negyedik pénzügyi negyedévben a Santa Clara (Kalifornia) központú Sun forgalmának jót tett az új UltraSPARC IV processzor, amelyet az eladott szerverek 30 százalékába építettek be. Steve McGowan, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója közölte, hogy a Sun két legfontosabb piacán, a pénzügyi intézményeknél és a távközlési vállalatoknál egyaránt erősödtek az eladások.

Egyes elemzők azonban némileg borúlátóak az eredményekkel kapcsolatban. "A negyedéves szervereladások volumene erős volt, a szolgáltatási forgalom jól alakult, a tárolási eszközök eladásai nőttek -- mégis a bruttó haszonrést illetően igen gyenge az eredmény" -- mondta Laura Conigliaro, a Goldman Sachs elemzője. A bruttó haszonrész a nyereségesség egyik legfontosabb mutatója, amely a Sun esetében az UltraSPARC IV-re történő átállás és egyéb tényezők miatt csökkent.

A cég korábban leginkább saját, UltraSPARC processzorait preferálta, de februárban hivatalosan is bejelentették az AMD Opteron-alapú Sun szervereket. Egyelőre a lépés nem érinti jelentősen a Sun pénzügyi eredményeit. Az UltraSPARC és az Opteron szervereken egyaránt fut a Solaris (a Sun Unix operációs rendszere), de a cég immáron kacsingat az IBM Power és az Intel-HP Itanium processzorai felé is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról