Szerző: Bizó Dániel

2004. július 20. 15:59

A Microsoft 20 millió dollárt fizet a Lindows hallgatásáért

[Reuters/Seattle Post-Intelligencer] A Microsoft és a Lindows egyezséget kötött, miszerint lezárják a Windows és a Lindows operációs rendszerek nevei körüli több mint két és fél éves jogi vitát. A megállapodás szembetűnő furcsasága, hogy a Microsoft 20 millió dollárt fizet a hétfői tőzsdei bevezetésre készülő törpecégnek.

[Reuters/Seattle Post-Intelligencer] A Microsoft és a Lindows egyezséget kötött, miszerint lezárják a Windows és a Lindows operációs rendszerek nevei körüli több mint két és fél éves jogi vitát. A megállapodás szembetűnő furcsasága, hogy a Microsoft 20 millió dollárt fizet a hétfői tőzsdei bevezetésre készülő törpecégnek.

Michael Robertson, a Lindows elnök-vezérigazgatója a lépéssel némileg ellentmond korábbi éles hangú kijelentéseinek, melyekkel a keményen kritizálta a Microsoft magatartását. "Nem akarom a pénzeteket. Csak anélkül akarok versenyezni, hogy a Microsoft terrorizálna minket és mindenkit a PC üzletben, aki velünk dolgozik" -- írta a Bill Gatesnek és Steve Ballmernek intézett nyílt üzenetében.

A Microsoft először 2001. decemberében nyújtotta be keresetét egy seattle-i bíróságon a Lindows ellen, mivel állítása szerint annak (szintén) Lindows néven forgalmazott Linux-alapú operációs rendszere megsérti az óriásvállalat Windows bejegyzett márkanévhez fűződő jogait.

A Robertson vezette Lindows azonban nem hátrált meg, inkább ellentámadásba lendült: megkérdőjelezte a Windows védjegy jogosságát. Ezzel igen érzékeny pontjára tapintott az óriásvállalatnak. A világ PC-nek körülbelül 95 százalékán valamilyen Windows változat fut és a szoftver a cég stratégiájának központi eleme.

Ez a lépés volt az, mely most, a jogi procedúrák szánalmas lassúsága következtében évekkel később védekezésre és megegyezésre kényszerítette a Microsoftot. A 20 millió dollárból 15 milliót a jogi viták lezárásaként, 5 milliót pedig az internetes lindows-domainekért fizet a Steve Ballmer parancsnoksága alatt álló mamut. Az összeg nagysága elhanyagolható az évi 32 milliárdos forgalmat bonyolító Microsoft számára, azonban tízszerese a Lindows tavalyi bevételének és fedezi a cég 2001. júliusi indulása óta felhalmozódott mintegy 13,5 milliónyi veszteséget is.

A Lindows cserébe az Egyesült Államokban is Linspire néven fogja ezentúl termékeit forgalmazni. Mint arról korábban hírt adtunk, a társaság Lindowsról Linspire-re volt kénytelen változtatni az operációs rendszer elnevezését az Amerikán kívüli piacokon, mert nem volt képes finanszírozni a Microsofttal való több országra kiterjedt jogi csatározás költségeit. A szoftveróriás minden, sokszor elképesztő eszközt bevet, hogy féken tartsa a Linux terjedését. Korábban például arra kért egy holland bíróságot, hogy utasítsa a Lindowst napi 100 000 euró megfizetésére, míg a Benelux államokból elérhetetlenné nem teszi weboldalait.

A hétfői, Nasdaqra való bevezetés során a Lindows 4,4 millió részvényt, papíronként 9 és 11 dollár közötti áron kíván a parkettre dobni, így akár bruttó 48,4 millió dollárt is kasszírozhat. A befolyó összeget termékfejlesztésre és marketingtevékenységre szándékozik a cég költeni. A piaci kapitalizáció a 227,26 millió dollárt is elérheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.