Szerző: Vörös Péter

2004. július 20. 14:53

Infineon: jó működési eredmények, veszteséges negyedév

Wolfgang Ziebart
Wolfgang Ziebart
A német Infineon harmadik pénzügyi negyedéves nyeresége alacsonyabb volt a várakozásoknál, miután a memóriapiaci antitröszt nyomozásokkal kapcsolatos céltartalék a várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt. A világ hetedik legnagyobb félvezetőgyártójának negyedéves eredményei egyébként meghaladták a várakozásokat. A cég szerint a jó eredmények mögött főként a memóriachipek magas árai és az intelligens kártya chipek iránti erős kereslet állt. A vállalat további nyereség- és forgalomnövekedésre számít a jelenlegi negyedévben.

A kamatok és adók levonása előtti eredmény (EBIT) 2 millió euró, a nettó veszteség pedig 56 millió euró volt a június 30-án zárult negyedévben. Az időszak során a vállalat 184 millió euróval 212 millió euróra emelte a memóriaárak alakulásával kapcsolatos céltartalékot. Ez utóbbi nélkül az EBIT 186 millió euró lett volna, ami meghaladja a 141 millió eurós várakozásokat. A cég negyedéves forgalma 30 százalékkal 1,9 milliárd euróra nőtt, szemben az elemzők 1,8 milliárd eurós előrejelzésével.

"Az antitröszt nyomozásokkal kapcsolatos céltartalékképzés a nettó nyereséget veszteségbe vitte át, ami elfedi azt hogy a negyedéves eredmények egyébként nagyon jók voltak" -- mondta Max Dietrich Kley, az Infineon ideiglenes elnök-vezérigazgatója. Az amerikai igazságügy-minisztérium 2002 júniusában indított antitrösztnyomozást az Infineon és más vezető memóriagyártók ellen, ezzel párhuzamosan a nagy memóriavásárlók magánpereket indítottak e cégek ellen arra hivatkozva, hogy azok mesterségesen magasan tartják az árakat. Az Infineon az Európai Bizottság részéről is hasonló nyomozásra számít. Európa második legnagyobb félvezetőgyártója szerint nehéz előrejelezni a különféle nyomozások, perek és követelések teljes hatását.

"Ha figyelmen kívül hagyjuk a céltartalék növekedést, akkor az adatok jól alakultak az összes részlegnél, leszámítva a Wireline [vezetékes távközlési] divíziót" -- mondta Theo Kitz, a Merck Finck bank technológiai elemzője. "Az utóbbi hetekben az részvényárfolyam jelentősen visszaesett, a hírek és a kilátások fényében szerintem rövid távon van esély az emelkedésre." -- tette hozzá. A jelenlegi negyedév utáni kilátásokat nem részletezte a vállalat.

A riválisok, köztük a világ első számú memóriagyártója, a dél-koreai Samsung Electronics egyaránt profitáltak az erős árakból és a DRAM memóriachipek szűkös kínálatából. A Samsung nyeresége közel háromszorosára nőtt a második negyedévben. Ennek ellenére a befektetők aggódnak amiatt, hogy a félvezetőipar következő visszaesése a várakozásoknál előbb bekövetkezhet, miután a Merrill Lynch egy jelentésben a szektor egészének besorolását lejjebb szállította, az amerikai befektetési bank szerint a korábbi várakozásoknál előbb tetőznek a haszonrések és a pénzügyi eredmények.

A múlt héten az Intel kiábrándító kilátásokról számolt be, emelkedtek a cég készletei és az iskolakezdési szezon utáni időszakban várhatóan jelentősen csökken a PC-kereslet.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az Infineon májusban bejelentette, hogy szeptember 1-től Wolfgang Ziebart tölti be az elnök-vezérigazgatói pozíciót. Ziebart 54 éves és jelenleg a Continental gumigyár igazgatótanácsának tagja. Az Infineon korábbi elnök-vezérigazgatója, Ullrich Schumacher márciusban távozott a vállalattól, távozásának okát azóta sem hozták nyilvánosságra. Belső források szerint Schumachernek azért kellett elhagyni a céget, mert a többi vezető megelégelte szókimondó stílusát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról