:

Szerző: Vörös Péter

2004. július 19. 09:56

Közel háromszorosára emelkedett a Samsung Electronics nyeresége

A Samsung Electronics bejelentette, hogy eredményes negyedévet zárt: nyeresége majdnem háromszorosára nőtt a második negyedévben a memóriachipek és lapos kijelzők erős eladásainak köszönhetően. Az elemzők azonban a növekedés lassulására számítanak az alacsonyabb mobiltelefon-árak és a kijelzőkínálat emelkedése miatt. A dél-koreai óriás 2,69 milliárd dolláros nettó nyeresége jelentősen meghaladja az Intel 1,76 milliárd dolláros eredményét.

A Samsung Electronics bejelentette, hogy eredményes negyedévet zárt: nyeresége majdnem háromszorosára nőtt a második negyedévben a memóriachipek és lapos kijelzők erős eladásainak köszönhetően. Az elemzők azonban a növekedés lassulására számítanak az alacsonyabb mobiltelefon-árak és a kijelzőkínálat emelkedése miatt. A dél-koreai óriás 2,69 milliárd dolláros nettó nyeresége jelentősen meghaladja az Intel 1,76 milliárd dolláros eredményét.

A világ legnagyobb memóriagyártója és harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártója pénteken közölte, hogy rekordszámú (22,7 millió) mobiltelefont értékesített és felemelte az éves mobiltelefon-eladási célkitűzést, szemben a nagy rivális Nokia gyenge előrejelzésével és az első negyedévben elért 20,1 milliós forgalmával.

A második negyedévben a Samsung nettó nyeresége 2,69 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 973 millió dollárral. Az első negyedévben a nyereség 2,70 milliárd dollár volt. A második negyedéves forgalom 52 százalékkal 12,9 milliárd dollárra emelkedett. Az elemzők arra számítanak, hogy az első féléves 5,39 milliárd dolláros nyereség után a második félévben 5,36 milliárd dollár lesz a cég profitja.

Ugyanakkor a dél-koreai óriásvállalat mobiltelefon-divíziójának nyereséghányada 26 százalékról 16 százalékra csökkent, részben az amerikai piacon tapasztalható erős verseny, részben pedig az augusztusi athéni olimpiával kapcsolatos magasabb marketing kiadások miatt.

"A második negyedéves eredmények azt mutatják, hogy a mobiltelefon-szektor jelentősen visszaesett. A félvezetőpiac jó, a kijelzőüzletág pedig megfelelő volt" -- mondta Park Kum-Yung, Mirae Asset szakértője. "Ami a közeljövőt illeti a harmadik negyedév kemény lesz a kijelzőrészlegnél, a nyereségemelkedés üteme várhatóan csökken."

A Samsung immár arra számít, hogy az idén 86 millió mobiltelefont ad el, szemben a korábbi 65 milliós előrejelzéssel és a 2003-ban eladott 55,6 millióval. A cég szerint a harmadik negyedévben várhatóan emelkedik az átlagos eladási ár a drágább modellek nagyobb részarányának köszönhetően. A vállalat előrejelzései szerint a globális mobiltelefon-eladások az idén elérik a 600 milliót, az elemzők többsége 600-650 milliós forgalomra számít.

"A mobiltelefon-szektor eredményei elég lehangolóak voltak a második negyedévben, de a harmadik negyedévben erősödés várható, a haszonrés legalább 20 százalék lesz" -- véli Choi Yong-Kyu, a Korea Exchange Bank elemzője. A Nokia csütörtökön közölte, hogy nyeresége tovább csökken a harmadik negyedévben, mivel a piaci részesedés megőrzése érdekében csökkentette árait. A finn óriásvállalat részvényárfolyama több mint 13 százalékkal esett vissza a bejelentés óta.

A Samsung memória- és kijelzőgyártó részlegénél egyaránt magasak az árak, bár a cég csütörtökön közölte, hogy az LCD-árak várhatóan akár 20 százalékkal is csökkennek a második félévben az emelkedő kínálat miatt. Az elemzők szerint a 17"-os LCD kijelzők ára akár 25 százalékkal is csökkenhet az év végére az első negyedéves csúcshoz képest, míg a nagyobb kijelzők iránti kereslet vélhetően csökken.

Cho Yeong Duk, a Samsung LCD-divíziójának alelnöke elmondta, hogy a következő hónapokban a 14" és 15"-os laptopokba épített lapos kijelzők ára várhatóan 10 százalékkal esik vissza, míg az asztali PC-khez használt 17" és 19"-os panelek ára akár 20 százalékkal is csökkenhet a gyengébb kereslet miatt. A Samsung, a világ legnagyobb laposkijelző-gyártója 6,82 milliárd dollárról 7,70 milliárd dollárra emelte 2004-es tőkeberuházási előrejelzését.

A szűkös kínálat miatt emelkedtek a memóriaárak, mivel a cégek az új generációs termelési technológia bevezetésével vannak elfoglalva. A 256 megabites Samsung DRAM-chipek átlagos ára 6 dollár körül volt a második negyedévben, ez 10 százalékos erősödés az első negyedévhez képest.

A többek között a digitális kamerákban és a kamerával felszerelt mobiltelefonokban használatos flash memória chipek ára jelentősen emelkedett a második negyedévben, bár a nyereség csökkent az első negyedévhez képest, mivel a Samsung és a Toshiba csökkentette az árakat a kereslet élénkítése és az erősödő riválisok visszaverése érdekében.

"Az USA-ban több jel utal a makrogazdaság lassulására, emellett kínálati nyomás tapasztalható az LCD területen. A mobiltelefon-piacon egyre erősebb az árverseny" -- mondta Chu Woosik, a Samsung igazgatója. "Az eredmények azt mutatják, hogy diverzifikált termékportfoliónk lehetővé teszi azt, hogy stabil nyereséget érjünk el függetlenül az esetleges negatív tényezőktől".

A dél-koreai vállalatok történelmében egyedülállóan a Fortune magazin évente közzétett Global 500 Companies listájában az 54. helyen végzett a Samsung. A cég 5 hellyel lépett előre 54,4 milliárd dolláros tavalyi forgalmával. Az ázsiai cégek között a 11., az elektronikai vállalatok között 8. helyet érte el a Samsung az illusztris összeállításban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.