Szerző: Vörös Péter

2004. július 19. 10:00

Dell: új elnök-vezérigazgató, erős negyedév

Kevin Rollins
Kevin Rollins
A Dell pénteken, néhány órával az éves közgyűlés előtt közölte, hogy a korábbi várakozásoknál jobb negyedéves eredményekre számít. A világ legnagyobb PC-gyártója immár részvényenként 31 centes nyereséget remél a július 30-án záruló második pénzügyi negyedévben, ami 2 centtel magasabb a májusi előrejelzésnél. A részvényesek közgyűlésén hivatalosan is Kevin Rollinst nevezték ki a cég új elnök-vezérigazgatójává.

A vállalat arra számít, hogy 1 centes lesz a nyereségnövekedés a magasabb nyereségességből fakadóan, míg a további 1 centes erősödés mögött a globális adókulcsok csökkenése áll. A negyedéves forgalom várhatóan az eredeti előrejelzésnek megfelelően 11,7 milliárd dollár lesz. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 29 centes nyereségre és 11,65-11,8 milliárd dollár között forgalomra számítottak.

A Dell újra leelőzte a nagy rivális Hewlett-Packardot a PC-eladások terén, a második negyedévben a Dell részesedése a globális PC-piacon 18,3 százalékra emelkedett a tavalyi hasonló időszakban elért 17,2 százalékról, közölte az IDC piackutató vállalat. Az IDC szerint a második negyedévben a Dell gyorsabban nőtt a HP-nél mind a világpiacon, mind az USA-ban. A globális piacon a HP részesedése 15,7 százalék volt, csakúgy mint tavaly.

A Dell PC-eladásainak folyamatos erősödése és a piaci részesedés növelése segíti a negyedéves forgalom és nyereség emelkedését. Az első pénzügyi negyedévben a texasi óriás felemelte, majd elérte nyereségelőrejelzését, akkor főként a nemzetközi piacokon szerepelt jól a vállalat, amely augusztus 12-én teszi közzé negyedéves eredményeit.

A Dell a januárban véget ért 2004-es pénzügyi évet 2,6 milliárd dolláros (részvényenként 1,01 dolláros) nettó nyereséggel és 41 milliárd dolláros forgalommal zárta. A vállalat egyre közelebb kerül a 60 milliárd dolláros éves eladások eléréséhez. A cég közölte, hogy a jelenlegi negyedévben erős a forgalom mind a kis-, mind a nagyvállalati piacon valamint a nemzetközi piacokon.

A részvényesek pénteki közgyűlésén Kevin Rollins hivatalosan is átvette a elnök-vezérigazgatói címet Michael Delltől, a vállalat alapítójától, aki márciusban jelentette be azt, hogy leköszön posztjáról. Rollinst egyúttal beválasztották a cég igazgatótanácsába is.

A 39 éves Dell, aki 1984-ben alapította a vállalatot rövid előadásában összefoglalta a cég első 20 évét és kiemelte, hogy Rollins az utóbbi hét évben vele együtt vezette a Dellt. Az igazgatótanács elnökeként Dell továbbra is változatlan energiával vesz részt a cég vezetésében, de még több időt tölt majd az ügyfelekkel és az új termékek fejlesztésével.

Az elnök-vezérigazgatóvá kinevezett Rollins első beszédében felvázolta a vállalat stratégiáját, amelynek legfontosabb elemei a következők: növekedés a globális piacokon, több termék és szolgáltatás értékesítése vállalatoknak, és a nyomtatóforgalom növelése. A vállalatvezető -- aki 1996-ben csatlakozott a céghez -- azt is elmondta, hogy a Dell továbbra is növeli részesedését a technológiai piacokon és emeli nyereségét.

A részvényesek tevékenység-kihelyezéssel (outsourcing) kapcsolatos kérdésére Rollins elmondta, hogy a cég külföldön gyorsabban növeli alkalmazottai számát, mivel az eladások gyorsabban emelkednek a nemzetközi piacokon, mint az USA-ban. "Elhivatottak vagyunk az amerikai munkahelyek számának növelésével kapcsolatban, de a világ többi részén is fontos a foglalkoztatottság növelése" -- mondta a vállalatvezető.

Más részvényesek aziránt érdeklődtek, hogy a cég (amelynek több mint 11 milliárd dollár készpénze van) fog-e valaha osztalékot fizetni. Jim Schneider, a Dell pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat nagy intézményi részvényesei azt szeretnék, ha a vállalat részvényeket vásárolna vissza. Ez utóbbi széles körben alkalmazott stratégia, amelynek révén ellensúlyozni lehet a részvényopciók gyakorlásakor létrehozott új részvényeket.

Laura Conigliaro, a Goldman Sachs elemzője elmondta, hogy a jelek szerint a Dell bruttó haszonrése emelkedik az erősebb vállalati eladásoknak köszönhetően. Ben Reitzes, a UBS szakértője szerint a Dell nemzetközi eladásainak köszönhető az alacsonyabb adókulcs.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról