Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 16. 09:44

Továbbra is a Dell a legnagyobb PC-gyártó

Becslések szerint a második negyedévben 13-15 százalékal növekedett az eladott PC-k száma. A fellendülés oka elsősorban az európai fogyasztók, valamint az amerikai vállalatok körében tapasztalható kereslet volt.

Becslések szerint a második negyedévben 13-15 százalékal növekedett az eladott PC-k száma. A fellendülés oka elsősorban az európai fogyasztók, valamint az amerikai vállalatok körében tapasztalható kereslet volt.

Az International Data Corp. (IDC) szerint a második negyedévben világszerte 39,7 millió PC talált gazdára, ez éves szinten 15,5 százalékos növekedést jelent. Az európai, amerikai és ázsiai piacon egyaránt 10 százaléknál nagyobb bővülés volt tapasztalható. A második negyedévben további látványos növekedésre van kilátás -- véli az IDC.

A Gartner piackutató vállalat becslése szerint a második negyedévben 42,8 millió PC talált gazdára, ami 13,3 százalékos piaci növekedést jelent. Az eladások bővülése mögött elsősorban a régebbi konfigurációk lecserélése áll -- állítja Charles Smulders, a Gartner alelnöke. A két piackutató cég eltérő módszereket alkalmaz az eladások megállapításához, így a közölt eredményeik rendre eltérőek.

Abban azonban mindkét elemzőcég egyetért, hogy a második negyedévben a Dell adta el a legtöbb PC-t és növelte előnyét a második helyezett HP-val szemben. A Gartner szerint a Dell piaci részesedése 16,5 százalék volt, a HP 14,3 százalékot, míg a harmadik helyezett IBM 5,9 százalékos részesedést szerzett. A negyedik helyet a Fujitsu Siemens (3,5%), az ötödiket az Acer (3%) szerezte meg.

Az amerikai PC-piacon az eladások 10,9 százalékkal 13,4 millió darabra nőttek -- áll az IDC által kiadott jelentésben. A noteszgépek népszerűsége gyorsan növekedik, azonban a vállalatok körében az asztali gépek iránt is nagy volt a kereslet. Az Egyesült Államokban a Dell volt a legnagyobb PC-szállító, megelőzve a HP-t és az IBM-et, a negyedik helyet a Gateway, az ötödiket az Apple szerezte meg.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról