Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 15. 13:20

Gyászos eredményekről számolt be a Nokia

HIRDETÉS

Jorma Ollila
Jorma Ollila
A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója közzétette második negyedéves eredményeit. A Nokia -- az előrejelzéseknek megfelelően -- csökkenő bevételről és növekedő nettó nyereségről számolt be.

A második negyedévben a Nokia 6,64 milliárd euró forgalmat ért el, ami éves szinten 5 százalékos csökkenést jelent. A cég nettó eredménye 712 millió eurót tett ki, amely ugyan 14 százalékkal magasabb a tavalyi második negyedévben elért 624 millió eurónál, azonban azt egy 399 millió eurós jelentős egyszeri költség terhelte. A rézvényenkénti eredmény 13 eurocentről 15 eurcentre emelkedett.

A Nokia a második negyedév során 45,4 millió mobiltelefont adott el 4,16 milliárd euró értékben, ez a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékos bevétel-csökkenést jelent. A cég saját becslése szerint a második negyedévben világszerte 148 millió mobiltelefon fogyott, így a Nokia piaci részesedése 30,7 százalék volt. A mobiltelefonos részleg második negyedéves üzemi eredménye 1,3 milliárd euróról 797 millió euróra esett vissza.

A mobiltelefonos hálózati berendezésekért felelős Nokia Networks 1,56 milliárd euró bevételt ért el, ez éves szinten 6 százalékos növekedést jelent. A részleg üzemi nyeresége 255 millió euró volt, míg egy évvel korábban a cég 349 millió eurós üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, köszönhetően a fentebb már említett 399 millió eurós átszervezési költségnek. A multimédiás részleg forgalma a második negyedévben 24 százalékkal 739 millió euróra nőtt, a nagyvállalati megoldások divíziója 2 százalékos bevétel-növekedésről számolhatott be.

Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója szerint a harmadik negyedévben a cég 6,6-6,8 milliárd eurós bevétel mellett 8-10 eurocent részvényenkénti eredményt ér el. A tavalyi harmadik negyedévben a Nokia 6,9 milliárd eurós forgalomról és 17 eurocentes részvényenkénti profitról számolt be, azaz a finn cég mélyrepülése, a bevétel csökkenése továbbra sem állt meg.

A vállalat tavasszal jelenősen csökkentette egyes készülékei árát annak érdekében, hogy megállítsa piaci részesedésének csökkenését. Ollila szerint az árcsökkentés sikeres volt és a Nokia a közeljövőben is agresszív árstratégiát fog alkalmazni annak érdekében, hogy visszaszerezze elvesztett piaci részesedését. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vállalat nyeresége az év második felben is "komoly nyomás alatt lesz".

A gyászos negyedéves eredmények, valamint a kedvezőtlen kilátások miatt a Nokia részvények árfolyama a bejelentés után 13 százalékkal 9,88 euróra esett vissza. A papírok értéke a nap folyamán 9,61 euró is volt, ami 1998 óta nem látott szint. Az idei év során a Nokia-részvények árfolyama 26 százalékkal esett vissza. Kedvező hírt jelent azonban, hogy a második negyedéves piaci adatok nyomán a Nokia bejelentette, hogy az idén világszerte 600 millió mobiltelefon eladása várható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 12:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.