Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 13. 10:57

Régi chipset és új processzorfoglalat az ASUS P5P800 alaplapon

Több gyártóhoz hasonlóan az ASUS is piacra dob LGA775 processzorok fogadására felkészített alaplapot, amelyen az Intel régi i865PE chipkészlete található. A P5P800 azok számára lehet ideális választás, akik LGA775 kivitelű Pentium 4 vagy Celeron processzoruk mellé nem szeretnének PCI-Express felületű grafikus kártyát és DDR2 memóriákat vásárolni.

Több gyártóhoz hasonlóan az ASUS is piacra dob LGA775 processzorok fogadására felkészített alaplapot, amelyen az Intel "régi" i865PE chipkészlete található. A P5P800 azok számára lehet ideális választás, akik LGA775 kivitelű Pentium 4 vagy Celeron processzoruk mellé nem szeretnének PCI-Express felületű grafikus kártyát és DDR2 memóriákat vásárolni.

Az ATX kivitelű P5P800 alaplapon a Socket T processzorfoglalat mellett négy DDR DIMM aljzat, egy AGP8X és öt PCI sín található. Az alaplap szolgáltatásait integrált 5.1 csatornás audiovezérlő, Gigabit Ethernet kontroller, Serial ATA kontroller, valamint USB2.0 vezérlő teszi teljessé. A P5P800 számos fejlett szolgáltatással bír, például intelligens, terhelésfüggő, bolondbiztos túlhajtást, vagy BIOS-ból történő zenelejátszást kínál.

Az i865-alapú megoldásoknak azért is lehet létjogosultsága, mert az Intel legújabb generációs chipkészleteivel gyártási problémák adódtak, ezért a cég visszahívta a korai sorozatokat. Az i925X és i915 lapkakészletek southbridge chipjével felmerült probléma a számítógépek lefagyását okozhatja. Az Intel állítása szerint a jelenleg gyártott és szállított chipsetek már hibátlanok. A gyártók világszerte összesen mintegy 30 ezer alaplapot hívtak vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról