:

Szerző: Budai Péter

2004. július 9. 11:09

Az SAP a MaxDB új verziójával jelentkezik

[ComputerWorld] Az SAP és partnere, a MySQL hamarosan új verziót adnak ki az SAP nyílt forrású adatbázismotorjából. A szoftver 64 bites platformokon is futattható lesz, továbbá bővülnek a karbantartással és rendszerfigyeléssel kapcsolatos funkciói is.

[ComputerWorld] Az SAP és partnere, a MySQL hamarosan új verziót adnak ki az SAP nyílt forrású adatbázismotorjából. A szoftver 64 bites platformokon is futattható lesz, továbbá bővülnek a karbantartással és rendszerfigyeléssel kapcsolatos funkciói is.

Az SAP egy évvel ezelőtt írta alá megállapodását a MySQL-lel. Azóta a MySQL szakemberei részt vesznek az SAP saját adatbázisának -- mely jelenleg a MaxDB néven fut -- fejlesztésében, karbantartásában és értékesítésében is. Zack Urlocker, a Svédországban, Uppsalaban található MySQL alelnöke szerint a két cég már a MaxDB 7.6 utolsó simításait végzi és a szoftver valamennyi új platformot, köztük a 64 bites Linuxokat, és a HP-UX-et is támogatni fogja.

A Java programozók megnyerése érdekében a MaxDB 7.6 támogatja a Java-alapú Eclipse fejlesztői környezet használatát, amit eredetileg az IBM fejlesztett ki. A szoftver képes lesz kommunikálni MySQL adatbázisokkal is a MySQL Proxy segítségével, ezáltal a fejlesztők könnyebben fejleszthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek mindkét adatbázismotort ki tudják használni. A MaxDB a teljesítmény figyelésére alkalmas funckiókkal is fel lesz szerelve, valamint automatikusan javaslatokat fog tenni a folyamatos és hatékony üzemelés érdekében.

A 64 bites platformok támogatása és az automatizált funkciók az SAP több ügyfelének érdeklődését is felkeltették. Egyikük, Charlie Brann, a denveri Swisslog TransLogic SAP adminisztrátora örömét fejezte ki, hogy a jelenleg használt MaxDB 7.3 helyett vállalata áttérhet a 7.6-os verzióra. Az adatbázismotort jelenleg leginkább az R/3 vállalati erőforrástervező-szoftver támogatására használják. A cég a mySAP ERP platformjára is mielőbb át szeretne térni.

"Az adatbázis fürtözési képességei jelentősen megkönnyítik a munkát" -- állítja Reiner Jung, a Brazíliában található Parana 10000 állami felhasználójának migrációját irányító projectvezetője. A migráció a Lotus Notes rendszerről az eGroupWare E-mail és naptár szoftverére történik.

A Parana project, amelyben már jelenleg is 700 felhasználó vesz részt, egyetlen MaxDB 7.5-ös adatbázisra épül, amit stabilitása és megbízhatósága miatt válaszottak ki. Amint a 7.6-os verzió elkészül, Parana azonnal át fog rá állni a jobb skálázhatóság reményében -- tudatta Jung, aki Németországban IT és biztonsági konzulensként is dolgozik. A migrációt az év végére tervezik.

A replikációs képességekkel is rendelkező MaxDB 7.6 várhatóan 2004 végén jelenik meg. Ára 49 dollár lesz felhasználónként és egyprocesszoros rendszerek esetében, amennyiben legalább öt felhasználói licenc kerül megvásárlásra. Az SAP termékekhez szállított MaxDB ára 1490 dollár lesz processzoronként.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.