Szerző: Vörös Péter

2004. július 6. 10:00

Az Orange hamarosan beindítja harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatását Nagy-Britanniában

A francia Orange mobiltelefon-szolgáltató bejelentette, hogy július 19-én elindítja harmadik generációs (3G) szolgáltatását Nagy-Britanniában, bár a vevőknek az év végéig várniuk kell az új mobiltelefonokra. Az elsőként bevezetett 3G termék egy, a főként vállalati ügyfeleknek szánt adatkártya lesz, amellyel nagy sebességű internethozzáférést nyújt a cég a laptopfelhasználók számára.

HIRDETÉS

A francia Orange mobiltelefon-szolgáltató bejelentette, hogy július 19-én elindítja harmadik generációs (3G) szolgáltatását Nagy-Britanniában, bár a vevőknek az év végéig várniuk kell az új mobiltelefonokra. Az elsőként bevezetett 3G termék egy, a főként vállalati ügyfeleknek szánt adatkártya lesz, amellyel nagy sebességű internethozzáférést nyújt a cég a laptopfelhasználók számára.

A France Telecom mobiltelefon-leányvállalata azt is közölte, hogy az új 3G mobiltelefonok piacra dobása legkorábban az ősszel várható: a többek között videohívásra és üzenetküldésre használható készülékek első beszállítója várhatóan a SonyEricsson és az LG lesz. A szolgáltatás indulásakor a lefedettség 66 százalék körül lesz a szigetországban, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb nagyvárosban elérhető lesz a szolgáltatás, jövőre pedig mintegy 80 százalékra emelkedik a lefedettség.

Az Orange által bevezetendő Office Card kártya a Lucent és a Novatel Wireless által fejlesztett vezetéknélküli modemtechnológiát használja. Az Orange havi 138 dollárért teljes körű szolgáltatást (egyebek között 384 kbit/s-os internethozzáférést) nyújt Nagy-Britanniában, a kártya ára 156 dollár körül várható.

Az Orange nagy riválisa, a Vodafone februárban jelentette be laptopokhoz használható 3G mobil-adatkártyáját, amelyet májusban vezettek be több európai országban. Az öreg kontinensen a hongkongi érdekeltségű Hutchison 3G volt az első cég, amely harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatást vezetett be, a történelmi dátum 2003. márciusa volt.

A T-Mobile, az olasz Telecom Italia Mobile, a spanyol Telefonica Moviles és az Orange által áprilisban alapított "FreeMove" szövetségnek köszönhetően az Orange nagy-britanniai ügyfelei az induláskor azonnal elérhetik a 3G roaming szolgáltatást Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Franciaországban a cég ősszel tervezi a 3G szolgáltatás bevezetését, amely eleinte több mint 20 gall nagyvárosban lesz elérhető.

A szakértők szerint a 3G-verseny egyre élesedik Európában, ahol a legnagyobb piaci szereplő a Vodafone, a T-Mobile és az Orange. Mindhárom vállalatóriás dolgozik a harmadik generációs mobiltelefon-hálózat fejlesztésén. A Vodafone tervei szerint ez év végén a szigetország lakosságának 50 százalékát érik el a 3G szolgáltatások, szemben az induláskori 30 százalékkal. Mind a Vodafone, mind az Orange 3G hálózatánál automatikusan megtörténik a váltás a lassúbb, de szélesebb körben elérhető GPRS szolgáltatásra amikor a felhasználó elhagyja a 3G szolgáltatás által lefedett területet.

"A legfontosabb kérdés az elfogadható árú 3G mobiltelefonok elérhetősége" -- véli John Jackson, a Yankee Group elemzője. "A vállalati ügyfelek megcélzása jó kiindulás, de a 3G jövője a széles körű elfogadástól függ." E cél eléréséhez Jackson szerint szükség van arra, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően támogatást kell nyújtani a mobiltelefon-eladásokhoz, vagy arra kell késztetni a gyártókat, hogy 200 dollár alatti árú készülékeket gyártsanak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.