Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 5. 15:15

Jövő héten érkeznek a Power5 processzoros UNIX-szerverek

Az IBM a jövő hét folyamán jelenti be a Power5 processzorra épülő új UNIX-szervereit. Az új szerverek premierje az új processzor bevezetésének második állomása, az eServer i5 -- korábban AS/400 -- kiszolgálókban már megjelentek a Power5 processzorok.

Az IBM a jövő hét folyamán jelenti be a Power5 processzorra épülő új UNIX-szervereit. Az új szerverek premierje az új processzor bevezetésének második állomása, az eServer i5 -- korábban AS/400 -- kiszolgálókban már megjelentek a Power5 processzorok.

Az IBM-hez közeli források szerint a Nagy Kék a jövő kedden, azaz július 13-án két, négy és tizenhat Power5 processzort tartalmazó eServer p5 kiszolgálókat jelent be. A 64 utas csúcsváltozat megjelenése később esedékes. A Power5 chipek 1,5 GHz-es, 1,65 GHz-es és 1,9 GHz-es változatban lesznek elérhetők.

A Power5 -- elődjéhez, a Power4-hez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz, azonban támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes. A Power4-hez képest jelentős újdonság továbbá, hogy a Power5 a processzorra integrált memóriavezérlőt tartalmaz, amely révén jelentősen csökkenthető a memória késleltetése.

A Power5-öt az IBM eleinte 130 nanométeres csíkszélességgel állítja elő. A 276 millió tranzisztort tartalmazó chip mérete 389 mm2. A vállalat a tervek szerint 2005-ben már 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával állítja elő a chipeket, amelyek magasabb órajelen működnek és Power5+ néven kerülnek forgalomba.

A Power5 megjelenése az IBM UNIX-szervereinek termékvonalában egyfajta konszolidáció kezdetét jelenti, ugyanis a számítógépek hardver tekintetében megegyeznek a májusban bejelentett eServer i5 rendszerekkel, egyedül az operációs rendszer és a szoftverek különbözőek. A kétféle termékvonal nevében is igen hasonló lesz, az AIX operációs rendszert futtató gépek eServer p5 néven kerülnek forgalomba.

A számítógépeket úgy alakították ki, hogy azok particionálás révén egyidőben több operációs rendszert -- AIX, i5/OS, Linux -- is futtathassanak. Az IBM állítása szerint egy Power5 processzoron egyszerre 10 operációs rendszer futhat, azaz a kedden bejelentésre kerülő, 16 processzoros eServer p5 570 rendszeren akár 160 operációs rendszer is üzemeltethető egy időben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról