Szerző: Bizó Dániel

2004. július 1. 13:34

Az elektronikai hulladék újrahasznosítását kívánja Európában megoldani három nagyvállalat

[Nikkei Electronics Asia/MTI/HWSW] A Matsushita, a Thomson és a Victor Company of Japan (ismertebb nevén a JVC) bejelentették, hogy sikerült megállapodásra jutniuk egy elektronikai és elektromos hulladék újrahasznosítását cáélzó közös tervezet létrehozásában, mely összhangban áll az Európai Unió ide vonatkozó direktíváival.

HIRDETÉS

[Nikkei Electronics Asia/MTI/HWSW] A Matsushita, a Thomson és a Victor Company of Japan (ismertebb nevén a JVC) bejelentették, hogy sikerült megállapodásra jutniuk egy elektronikai és elektromos hulladék újrahasznosítását cáélzó közös tervezet létrehozásában, mely összhangban áll az Európai Unió ide vonatkozó direktíváival.

Az alapítók szándékai szerint a kezdeményezés keretein belül a három vállalat újrahasznosítási projekteket fog megvalósítani az Unió minden olyan tagállamában, melyekben a kollektív iparági vagy szektorális eljárások, programok nem megvalósíthatóak vagy a költségek irreális mértéke akadályozza azok kivitelezését. Szükség és igény esetén ezenkívül közösen vállalják akár az egész újrahasznosítási folyamat felügyeletét, továbbá a jövőben újabb gyártókat és hulladékkezelőket igyekeznek a kezdeményezésbe bevonni. Kezdetben a német piac kerül a program középpontjába, majd az ott kialakított rendszert fogják a többi tagállam adottságaira szabni.

Az együttműködés az Európai Unió elektromos és elektronikai hulladékkal kapcsolatos -- Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) -- közösségi direktíváiban szabályzott termékkategóriákat fedi le, de nem zárkózik el más iparágak vállalataival való együttműködésétől sem. A WEEE újrahasznosítási eljárásában szerzett tapasztalatokat más területeken is fel lehet majd használni.

A cél elsősorban a költséghatékonyság drasztikus növelése, ugyanis egyelőre ez a fő oka annak, hogy megfelelő kormányzati szabályozás és környezettudatos fogyasztói tömegek hiányában a vállalatok nem törődnek, a gyilkos verseny következtében nem is törődhetnek a törvényi előírás mértékét meghaladóan környezetbarát eszközök fejlesztésével és a hulladék kezelésével.

A néhány évre visszatekintő releváns közösségi direktívák bár előremutatóak, az egységes szabályozás még nem valósult meg. A most csatlakozók közül ráadásul sok ország, köztük hazánk is derogációhoz folyamodotott a legelmaradottabbnak számító környezetvédelem területén.

A jövőbeni szabályozás lényege, hogy az EU piacán forgalmazott elektromos és elektronikus berendezésekben bizonyos mérgező alkotóelemek, elsősorban nehézfémek alkalmazása tiltottá válik. Ezzel párhuzamosan a gyártók kötelesek lesznek a termékeikből származó hulladékot ellenérték nélkül visszavenni és az újrahasznosításáról gondoskodni. A megfelelő szabályozást 2006. július elsejéig kell a tagok törvényhozásának ratifikálnia.

Elmondható, hogy a környezetvédelem kérdése itthon minden téren lényegesen el van maradva a nyugat-európai szemléletmódtól és gyakorlattól. A hazai politikai életben a kérdéssel érdemben az MDF két képviselője, Pettkó András és Ékes József foglalkozott, akik kidolgozták a közösségi WEEE-direktívákkal összhangban lévő törvénytervezetet. A gyártókat a WEEE visszavételére kötelező szabályozás a tervek szerint idén augusztusban lép életbe.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetség (KSZGYSZ) adatai szerint tavaly 132 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezett Magyarországon. Becslések szerint az idén 143 ezer, 2005-ben 154 ezer, 2006-ban pedig 167 ezer tonna elektronikus hulladékkal kell számolni. Ezen felül további 300 ezer tonnára tehető az az elektronikus hulladék mennyiség, amelyet a visszavételezési kötelezettség előírása előtti időben gyártottak.

A szemétre dobott elektronikai és elektromos termékek bár kis hányadát teszik ki az összes hulladéknak, mennyiségük háromszor gyorsabban növekszik az átlagnál. A megfelelő kezelése nélkül kidobott mobiltelefonok, akkumulátorok, TV-k, számítógépek, hűtők és más berendezések mérgező nehézfémek, gázok és savak oldódnak ki, erőteljesen szennyezve a levegőt, a talajt és vizeinket.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 16:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.