Szerző: Ady Krisztián

2004. június 28. 14:30

Új Wi-Fi szabvány született: az IEEE jóváhagyta a 802.11i szabványtervezetet

[infoSync] Az eddig ismert a, b és g mellé újabb betűjelet illeszthetünk: az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) jóváhagyta a 802.11 i jelzésű szabványtervezetet, újabb vezeték nélküli szabványt létrehozva. Az új szabványnak megfelelő eszközök tesztelését szeptemberben kezdi meg a Wi-Fi Alliance, ezért legkorábban ekkor jelenhetnek meg 802.11i szabványnak megfelelő, jóváhagyással rendelkező vezeték nélküli hálózati eszközök.

[infoSync] Az eddig ismert a, b és g mellé újabb betűjelet illeszthetünk: az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) jóváhagyta a 802.11i jelzésű szabványtervezetet, újabb vezeték nélküli szabványt létrehozva. Az új szabványnak megfelelő eszközök tesztelését szeptemberben kezdi meg a Wi-Fi Alliance, ezért legkorábban ekkor jelenhetnek meg 802.11i szabványnak megfelelő, jóváhagyással rendelkező vezeték nélküli hálózati eszközök.

A Wi-Fi vezeték nélküli hálózatok -- kisebb-nagyobb távolságon keresztül -- rádióhullámok segítségével szállítják adatainkat, ezeket a hullámokat azonban a kívánt határokon túl (például egy irodaépület szintje) is fogni lehet. Megfelelő biztonsági elemek, titkosítás nélkül adataink ki lennének szolgáltatva illetéktelenek számára. A 802.11i specifikáció garantálja, hogy ezek a hálózatok megfelelően titkosítva legyenek és senki se szakíthassa meg a kommunikációt.

A 802.11i a várakozások szerint ipari szabvánnyá is válhat, amely fellendülést hozhat a vezeték nélküli technológia "nagyüzemi" piacán. A korábbi biztonsági megoldások, mint a "Wired Equivalent Privacy" (WEP-kulcs) használata nem nyújtott kellő védelmet, ezért a Wi-Fi-t nem használták széleskörűen a biztonsági aggályoknak köszönhetően.

A 802.11i szabvány részét képező, lényegesen nagyobb biztonságot nyújtó Wi-Fi Protected Access (WPA) megoldást már 2003 elején kifejlesztették, s néhány előzetes specifikációnak megfelelő változat már a jelenleg forgalmazott vezeték nélküli termékekben is megtalálható, a 128-192 és 256 bites kulccsal dolgozó Advanced Encryption Standard (AES) titkosítás mellett.

A már piacon lévő termékek jelentős része frissíthető lesz az új szabványra, többek között minden Intel Centrino technológiát alkalmazó termék is frissítést kap az év végéig a 802.11i szabvány támogatásához.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.