:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 18. 15:26

Három hazai önkormányzat is áttért a Linuxra

Tegnapi hírül adtuk, hogy München közigazgatásának 14 ezer személyi számítógépén a jövőben Linux operációs rendszer fut majd. Nos, hasonló kezdeményezés már Magyarországon is van: egy hónappal ezelőtt három kistelepülés polgármesteri hivatala tért át szabad szoftverek használatára.

[HWSW] Tegnapi hírül adtuk, hogy München közigazgatásának 14 ezer személyi számítógépén a jövőben Linux operációs rendszer fut majd. Nos, hasonló kezdeményezés már Magyarországon is van: egy hónappal ezelőtt három kistelepülés polgármesteri hivatala tért át szabad szoftverek használatára.

Bérbaltavár (692 lakos), Győrszemere (2928) és Nagycserkesz (1910) polgármesteri hivatalaiban több mint egy hónapja Linuxot használnak a mindennapi ügyvitelben. A kezdeményezés egy program része, melyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) indított, s lényege, hogy a polgármesteri hivatalok ügykezeléséhez szabad szoftvereket használjanak. A kezdeményezés -- első körben -- egy évre szól, azaz jövő májusig biztosan Linuxot használ a három település.

Noha a hazai próbálkozás nyilván kisebb jelentőségű, mint az 1,3 milliós München áttérése, nem is fog négy évig húzódni, mint a német nagyvárosban. A három település hivatalaiban egy hónapja a legtöbb gépen már Linux fut. Horváth Sándor, Győrszemere jegyzője lapunk érdeklődésére elmondta: a hivatalban egy öt gépből álló hálózat valamennyi munkaállomásán Linux fut, ám három, a hálózattól független gépen meg kellett hagyni a Windowst, mivel egyes közigazgatási szoftverek csak ezen az operációs rendszeren használhatók.

Fehér Péter, a TÖOSZ informatikai munkatársa elmondta: egy-egy hivatalban számos olyan alkalmazás fut, amin keresztül adatszolgáltatási kötelezettségeknek tehetnek eleget az önkormányzatok, vagy éppen információkat kérhetnek más közigazgatási szervtől. Ilyen lehet például a népességnyilvántartó szoftver is, ám ezeknek a programoknak egyelőre csak windowsos verziója létezik. Kezdeményezték ugyanakkor, hogy egyes programokat portoljanak Linux alá is. Fehér szerint idén nyár végére elkészülhetnek a közigazgatási szoftverek linuxos verziói, ezt követően pedig például Győrszemere végleg búcsút inthet az ablakos szoftvernek.

Fehér jelezte azt is: több önkormányzat is érdeklődött már az átállással kapcsolatban, és nem lehetetlen, hogy ha megjelennek az államigazgatási programok linuxos verziói, nagyobb települések -- így például egy fővárosi kerület is -- áttérhetnek a szabad operációs rendszerre.

A győrszemerei migrációt a TÖOSZ megbízásából a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) segíti tanácsadóként. Novák Géza, az LME projektvezetője arról számolt be, hogy az áttérés első időszaka keserédes tapasztalatokat hozott: a polgármesteri hivatal munkatársai panaszkodtak, hogy minden máshol van, mint megszokták, ugyanakkor nem értették miért kell külön belépni a gépre, és mi jelentősége van például a saját könyvtárnak.

A munkatársak gépeinek egyéni beállításaival, a unixos filozófia rövid ismertetésével, ám valószínűleg leginkább azzal, hogy a hivatal szkennerének beüzemelése után gyorsabb lett a lapolvasás és barátságosabbak a formátumok, meggyőzhetők voltak a hivatal munkatársai a szabad szoftverre való átállás előnyeiről. A település jegyzője -- aki teljes Complex jogtárat is használhat a Linuxon -- lapunknak csak annyit mondott: megtetszett az új rendszer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.