Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 18. 10:02

Várakozások feletti nyereség a Red Hatnél

Matthew Szulik
Matthew Szulik
A Red Hat első negyedéves nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat, a forgalom azonban elmaradt az előrejelzésektől. A vállalat bevétele éves szinten 53 százalékkal 41,6 millió dollárra nőtt, a Thompson First Call által megkérdezett elemzők azonban 43 millió dolláros forgalomra számítottak. A cég nyeresége 603 százalékkal 10,7 millió dollárra, azaz részvényenként 5 centre emelkedett, ez felülmúlta a szakértők 4 centes előrejelzését.

A Red Hat részvényeinek árfolyama az elmúlt napokban folyamatosan csökkent, a cég papírjai a hétfői kereskedést még 25,66 dolláron zárták, tegnap azonban csak 22,35 dollárt értek. Ennek legfőbb oka, hogy a vállalat bejelentette, távozik Kevin Thompson pénzügyi igazgató. "Olyasvalakit keresünk, aki tapasztalt nagyvállalatok irányításában, akinek nem újdonság évi 750 millió dollár bevétel, az összeolvadás, akvizíció vagy a nemzetközi működés" -- mondta az új pénzügyi igazgatóról Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója. Szulik közölte, hogy terveik szerint legkésőbb szeptemberben bemutatják Thompson utódát.

Az első negyedév során a vállalat 98 ezer Red Hat Enterprise Linux (RHEL) licencet értékesített, amely a megelőző negyedéves adathoz képes 11 ezres növekedést jelent, azonban az átlagos eladási ár 455 dollárról 430 dollárra esett vissza. Kevin Thompson elmondta, hogy a cég elégedett a licenceladások alakulásával. "Nézzék meg a növekedési ütemet és mutassanak más technológiát, ami ilyen gyorsan növekszik" -- mondta Thompson, aki szerint a következő három negyedévben az RHEL licenc ára szerverenként és évente átlagosan 415 dollár körül alakul.

A Red Hat Enterprise Linux licencek egy évre szólnak, ami azt jelenti, hogy az ügylet megkötését követő negyedévekben is hoznak bevételt. A legutóbbi negyedévben a halasztott bevételei 86,1 millió dollárt tettek ki, míg egy évvel korábban csak 70,9 millió dollárra rúgtak. A jelenleg is tartó második negyedévre 47,5-48,1 millió dolláros bevételt vár a cég, az értékesített RHEL licencek száma pedig 85-89 ezer között alakul majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról