Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 25. 12:19

Karcsúsít a Hynix Semiconductor

A Citigroup Venture Capital mintegy 950 milliárd koreai wont (810 millió amerikai dollárt) fizet a Hynix Semiconductor nem-memóra üzletágaiért -- állítja a koreai Chosun Ilbo internetes lap. A Hynix legnagyobb hitelezői és tulajdonosai csütörtökön döntenek az üzletágak értékesítéséről. A hitelezők többsége elfogadta a Citigroup által ajánlott árat és feltételeket, az összes akadály elhárult a tranzakció elöl -- mondta az egyik hitelező bank magát megnevezni nem kívánó képviselője.

A Citigroup Venture Capital mintegy 950 milliárd koreai wont (810 millió amerikai dollárt) fizet a Hynix Semiconductor nem-memóra üzletágaiért -- állítja a koreai Chosun Ilbo internetes lap. A Hynix legnagyobb hitelezői és tulajdonosai csütörtökön döntenek az üzletágak értékesítéséről. "A hitelezők többsége elfogadta a Citigroup által ajánlott árat és feltételeket, az összes akadály elhárult a tranzakció elöl" -- mondta az egyik hitelező bank magát megnevezni nem kívánó képviselője.

Amint az ismert, a koreai memóriagyártó 2002-ben menekült meg a csődtől, amikor hitelezői átvették a vállalat irányítását: a hitelező bankok mintegy 2,47 milliárd dollár adósságállományt cseréltek tőkerészre. 2002 áprilisában a világ második legnagyobb memóriagyártója, az amerikai Micron Technology több mint 3 milliárd dollárt ajánlott a Hynix memória-üzletágáért, a hitelezők rábólintottak az ügyletre, azonban a vállalat igazgatótanácsa az utolsó pillanatban megvétózta azt és az önálló folytatás mellett döntött.

A Micronnal történő tárgyalások sikertelensége után a Hynix hitelezői több alkalommal is kihúzták a céget a csávából, legutóbb tavaly tavasszal, amikor további adósságot cseréltek tőkerészre, a fennmaradó hiteleket pedig átütemezték, illetve minden 21 Hynix részvényt egy részvénybe vontak össze. Dél-Koreában gyakran alkalmazzák a részvényösszevonásos (reverse stock split) módszert azelőtt, hogy friss tőkét fektetnének a gondokkal küszködő vállalatba. A lépéssel annak próbálnak elébe menni, hogy az adósságcsere-ügylet révén mesterségesen bővüljön a cég részvénytőkéje.

A hitelezők beavatkozásai nyomán -- elsősorban a Micron és az Infineon nyomására -- mind az amerikai, mind pedig az európai hatóságok vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon az állami beavatkozás (a Hynix legnagyobb hitelező bankja állami kézben van) mennyiben befolyásolta a DRAM-piaci versenyt. Mind az EU, mind pedig az Egyesült Államok azt találta, hogy a koreai állam illegálisan avatkozott be a piaci versenybe és lehetővé tette a Hynix számára, hogy az előállítási költségnél olcsóbban dobja piacra termékeit. Mind az EU, mind pedig az USA büntetővámot rótt ki a Hynix termékekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról