:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 25. 10:58

A Dell megelőzte a Sunt az amerikai szerverpiacon

A Gartner által közzétett adatok szerint az első negyedévben 7 százalékkal növekedett az amerikai szerverpiac. Az IBM és a Dell jelentősen növelte forgalmát, a Sun és a HP bevétele azonban meredeken csökkent.

A Gartner által közzétett adatok szerint az első negyedévben 7 százalékkal növekedett az amerikai szerverpiac. Az IBM és a Dell jelentősen növelte forgalmát, a Sun és a HP bevétele azonban meredeken csökkent.

Az IBM és a Dell a tavaly első negyedévvel összevetve egyaránt 20 százalék felett növelték szerver-eladásokból származó bevételüket. A Sun Microsystems és a HP forgalma ugyanakkor éves szinten 16,7 százalékkal, illetve 13,2 százalékkal esett vissza. Jól teljesítettek a kisebb gyártók: hogy a négy legnagyobb szervergyártón kívüli cégek összesen 25,3 százalékkal növelték bevételüket.

A gyártók rangsorában továbbra is az IBM vezet, a vállalat 1,49 milliárd dolláros bevétele a tavalyi első negyedévhez képest 21,8 százalékos növekedést jelent. Az IBM bevételarányos piaci részesedése 29,3 százalékról 33,4 százalékra emelkedett.

A UNIX-szerverek piacán is az IBM volt a vezető gyártó, a vállalat 461 millió dollár értékben adott el UNIX-szervereket, piaci részesedése éves szinten 23 százalékról 33,6 százalékra emelkedett. Az Intel-alapú szerverek piacán az IBM még harmadik a HP és a Dell mögött, azonban növekedése gyorsabb a vetélytársaknál. A Dell éves szinten 24,2 százalékkal 662 millió dollárra, a HP 11 százalékkal 738 millió dollárra növelte eladásait, az IBM ugyanakkor 37,2 százalékkal magasabb árbevételt realizált Intel-alapú szerverek érékesítéséből, mint a tavalyi első negyedévben. Az IBM 322 millió dolláros bevételt ért el, a piac egésze eközben 24,5 százalékkal emelkedett.

A gyártók sorában második HP az első negyedévben szerver-eladásból 1 milliárd dollár bevételt ért el, a cég piaci részesedése egy év alatt 28,1 százalékról 22,8 százalékra esett vissza. A vállalat 48 százalékkal növelte a Linux-szerverek eladását, így megközelítette az IBM-et. A Nagy Kék a Linux-piacon 260 millió dollár bevételt ért el, a HP 234 millió dollárt realizált.

Nagy meglepetésre a Dell megelőzte a Sunt és átvette a szerverpiac harmadik helyét. A tavalyi negyedik negyedévben a Sun bevételarányos részesedése 13,4 százalék volt, a Dellé pedig 13 százalék. Az idei első negyedévben a Dell 14,8 százalékra növelte részesedését, a Sun részesedése pedig tovább csökkent és 11,6 százalékot tett ki. A Dell volt az egyetlen nagy gyártó, amely a tavalyi negyedik negyedévhez képest is növelni tudta forgalmát, a cég 3,8 százalékkal magasabb bevételről számolt be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.