:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 21. 15:01

Világszerte megkezdődött a PC-k cseréje

Az idén világszerte mintegy 100 millió PC-t cserélnek le tulajdonosaik újabb konfigurációkra, jövőre pedig további 120 millió személyi számítógép helyett vásárolnak újat -- jövendöli a Gartner Dataquest piackutató vállalat.

Az idén világszerte mintegy 100 millió PC-t cserélnek le tulajdonosaik újabb konfigurációkra, jövőre pedig további 120 millió személyi számítógép helyett vásárolnak újat -- jövendöli a Gartner Dataquest piackutató vállalat.

Az idén és jövőre lecserélt PC-k száma meg fogja haladni a Y2K probléma kapcsán 1998-ban és 1999-ben lecserélt gépek számát. A következő két évben elsősorban ezek mozgatják majd a PC-piacot. A Gartner szerint 2004-ben világszerte 186,4 millió személyi számítógép talál majd gazdára, ami tavalyhoz képest 13,6 százalékos növekedést jelent.

A Gartner szerint a világszerte használatban levő PC-k több mint 30 százaléka már legalább három éves. Ezeken a gépeken rendszerint a Windows olyan régebbi változatai futnak, amelyekhez már nem érhető el támogatás. Elsősorban ez indítja el a PC-k lecserélését. Az új PC-k eladásainak emelkedése a gazdasági növekedésnek köszönhetők.

"Az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy a gyártók által már egy éve várt PC-lecserélési hullám megkeződött" -- mondta George Shiffler, a Gartner vezető elemzője. A piackutató cég prognózisa szerint a második negyedévben a PC-eladások 14,3 százalékkal múlják felül a tavalyi év azonos időszakának szintjét.

Amennyiben az idén valóban 186,4 millió PC fogyna, az új rekord lenne az iparág történetében. 2003-ban a Gartner adatai szerint 164,2 millió PC-t adtak el, 2002-ben 148,2 millió PC talált gazdára. Az IDC piackutató cég az idei évre 11,4 százalékos növekedést és 170 millió PC eladását várja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.