Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 19. 09:56

Közel duplájára növelte forgalmát és rekordnyereséget ért el az Applied Materials

Mike Splinter
Mike Splinter
Három éves rekordot döntött az Applied Materials negyedéves nyeresége, miközben a forgalom éves szinten 82 százalékkal növekedett. A félvezetőgyártásban használatos berendezések vezető szállítója elsősorban a költségcsökkentéseknek, valamint termékei iránti erős keresletnek köszönheti a remek eredményeket.

A május 2-án véget ért negyedévben az Applied Materials 2,02 milliárd dollár forgalom mellett 373 millió dollár, azaz részvényenként 22 cent profitot ért el. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 1,89 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 19 cent nyereséget vártak. A megelőző év azonos időszakában a cég 1,11 milliárd dollár bevételt és 62 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Mike Splinter, az Inteltől tavaly igazolt elnök-vezérigazgató szerint az Applied Materials termékei iránt erős a kereslet. A vállalat az idén több mint 1 milliárd dollár értékű berendezéseket szállít majd Kínába. Splinter kiemelte, hogy a legélénkebb érdeklődés a szerződéses félvezetőgyártók részéről mutatkozik. A második negyedévben beérkezett megrendelések 44 százalékát a szerződéses chipgyártók adták -- adta hírül Splinter.

Az emelkedő forgalom és a csökkenő költségek miatt a vállalat bruttó haszonrése a tavalyi második negyedéves 33,7 százalékról 46,5 százalékra ugrott meg. A második negyedévben beérkezett megrendelések értéke több mint kétszeresen múlja felül a tavalyi év azonos időszakának szintjét és 32 százalékkal az első negyedéves adatot. A jelenlegi negyedévben további 5-10 százalékos növekedés várható -- mondta Splinter.

Az Applied Materials mélyrepülése 2000 őszén kezdődött és egészen tavaly tavaszig tartott. A vállalat sokáig képtelen volt lereagálni a félvezetőipar drámai visszaesését, nemrégiban azonban nagyszabású átszervezésekbe kezdett és a költségek csökkentése érdekében dolgozóinak egy részétől is megvált. A chipgyártók sokáig haboztak kapacitásuk bővítésével, nemrégiben azonban ismét elkezdtek új berendezéseket vásárolni.

A jelenlegi, júliusban véget érő harmadik negyedévben az Applied Materials szerint a forgalom a második negyedévhez képest mintegy 5 százalékkkal emelkedik, a részvényenkénti eredmény pedig 23-25 centet tesz majd ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról