Szerző: Bizó Dániel

2004. május 17. 14:22

A várakozásokat alulmúló, de erős eredményekről számolt be a Deutsche Telekom

A világ egyik meghatározó távközlési társasága, a Deutsche Telekom (DT) az idei első negyedévben a bevételek 2,7 százalékos bővüléséről adott számot, megközelítve a 14 milliárd eurót. A bruttó profitrátán kívül a csoport összes eredménye romlott az egy évvel korábbihoz képest, alulmúlva a várakozásokat. Csökkenő adósságállomány mellett javult a csoport hitelminősítése.

A világ egyik meghatározó távközlési társasága, a Deutsche Telekom (DT) az idei első negyedévben a bevételek 2,7 százalékos bővüléséről adott számot, megközelítve a 14 milliárd eurót. A bruttó profitrátán kívül a csoport összes eredménye romlott az egy évvel korábbihoz képest, alulmúlva a várakozásokat. Csökkenő adósságállomány mellett javult a csoport hitelminősítése.

A növekedés motorjának ismét a mobilkommunikációs szegmens, a T-Mobile bizonyult, melynek forgalma 11,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ezidáig gyengélkedő német gazdaság és a nemzetközi trendeknek megfelelően visszaeséssel küszködő vezetékes szegmens továbbra is negatívan hat a vállalatcsoport teljesítményére.

A devizaárfolyamok fluktuációjának hatását és a csoport összetételében bekövetkezett változásokat kiszűrve az egy évvel korábbihoz képest 7,5 százalék a szerves növekedés mértéke. Csoporton belül a T-Mobile hasonlóan képzett mutatószáma nem kevesebb mint 19 százalék, mely elsősorban a T-mobile USA által megszerzett rekordszámú új ügyfélnek köszönhető. Az első negyedév alatt 1,2 millió új előfizetővel gazdagodott a divízió, mely a második legmagasabb számnak bizonyult az Egyesült Államok mobilszolgáltatói között. A tengerentúli ország mobilpiaca jelenleg évi 30 százalék körüli ütemben bővül.

A DT csoport negyedéves eredményeinek a számviteli elveknek megfelelő összehasonlítása sok torzító, rendkívüli hatást tartalmaz -- adókedvezmények jóváírása, egyszeri kiadások --, melyek az idei első negyedév eredményeit rendre rontják, míg a tavalyi első negyedév teljesítményén jelentős mértékben javítanak. Ezektől a hatásoktól megtisztítva lényegesen pontosabb képet kaphatunk a vállalat működéséről.

A mostani 1,46 milliárd eurós működési eredmény 8,2 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, a rendkívüli hatásoktól megtisztítva azonban 31,7 százalékos növekedés látható. A 169 millió eurós nettó eredmény a kimutatás szerint mintegy ötöde a tavalyinak, az említett hatásokat kiszűrve ellenben 227 millióval duplájára emelkedett annak ellenére, hogy 148 millió euró került elkülönítésre az útdíj szedésére alakított Toll Collect veszteségeinek fedezésére, melyben a DT 45 százalékos részesedéssel bír. A tisztított EBITDA 2,4, míg a szerves 6,2 százalékos emelkedést mutat.

A vezetékes szolgáltatások nyújtó T-Com 6 százalékos forgalomcsökkenésről volt kénytelen számot adni. A előfizetési díjak emelkedése, a majd' 400 ezer új xDSL és az ISDN vonalak számának jelentős növekedése mellett a hívásokból származó bevétel visszaesett, miután tavaly április és június között Németországban teljesen liberalizálttá vált a távközlési piac. Az ügyfelek akár hívásonként is változtathatják a kívánt szolgáltatót a mindenkori legkedvezőbb tarifa igénybevételével.

A szerves változás -- mely a már említett devizaárfolyamok és a vállalati összetétel változásait kiszűri -- a T-Com esetében 4,7 százalékos csökkenést mutat. A T-Com magyar leányának, a Matávnak forintban felmutatott halvány növekedése euróban elszámolva 2,6 százalékos csökkenésként jelenik meg például. A T-Com és a T-Mobile divíziók együttesen körülbelül 84 százalékát képzeték a DT negyedéves forgalmának.

Szintén szépen teljesített az internet-szolgáltatásokat -- főként Németországban -- végző T-Online, az első negyedév során 10,8 százalékos forgalomnövekedést érve el. Hatása a vállalatcsoport összteljesítményére azonban 3,2 százalékos bevételarányos részesedésével csekély. A növekedés természetesen a vállalat szélessávú xDSL hozzáférései számának évi 29 százalékos német és 52,6 százalékos európai bővülésének köszönhető.

A teljes körű informatikai és kommunikációs -- hangzatos nevén infokommunikációs technológiai, ICT -- szolgáltatásokat kínáló T-System kis, 3,3 százalékos viaszesést, mutat, melyből 0,3 százalék képezte a szerves visszaesést. A különbség elsősorban több üzleti egység kiszervezéséből adódik. A részleg emelkedő működési teljesítményről számolt be, 5,2 százalékos emelkedéssel a tisztított EBITDA esetében.

A jövőre nézve a DT a bevételek további stabil növekedését várja a hatékonyság és ennek következtében az eredményesség javulása mellett. A csoport a világ legnagyobb ütemben növekvő telekomjává kíván válni, mely várakozást a nagy ütemben bővülő piacokon -- szélessávú internet, mobil, üzleti ügyfelek -- elért eredményeire alapozza. Az adósságállomány további csökkentésére elsősorban a szabadon rendelkezésre álló készpénzállomány fog szolgálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról