:

Szerző: Bizó Dániel

2004. május 17. 16:44

Csökkenő bevétel mellett növekvő nyereség a Graphisoftnál

Az ArchiCAD szoftveréről ismert, a világ egyik vezető számítógépes tervezés AEC (építészet-épületgépészet-kivitelezés) szoftverfejlesztő cége a Graphisoft a 2004. március 31-én végződő negyedévben üzemi eredményét 6,3 százalékkal, egy részvényre jutó nyereségét közel 50 százalékkal növelte.

Az ArchiCAD szoftveréről ismert, a világ egyik vezető számítógépes tervezés AEC (építészet-épületgépészet-kivitelezés) szoftverfejlesztő cége a Graphisoft a 2004. március 31-én végződő negyedévben üzemi eredményét 6,3 százalékkal, egy részvényre jutó nyereségét közel 50 százalékkal növelte.

A profitabilitás pozítív változására azonban árnyékot vet az értékesítés nettó árbevételének csökkenése. A társaság eladásai 6,6 százalékkal csökkentek a negyedév során, elsősorban az ArchiCAD verziófrissítés ciklikussága, néhány az ArchiFM üzletágat érintő megrendelés későbbre halasztása, és pár kisebb, a stratégiához nem illeszkedő árbevételi forrás leállítása miatt. A devizaárfolyamok ingadozása mind a profitabilitás növekedéséhez, mind az árbevétel csökkenéséhez hozzájárult.

Általánosságban szólva, az ArchiCAD eladások lendületet nyertek. A 2004. évi első negyedéves új licenceladások száma kedvezően alakult az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés azonban nem ellensúlyozta a verziófrissítésből származó bevételek jelentős csökkenését, mely csökkenés az ArchiCAD verzióváltás ciklikusságának következménye.

A létesítménygazdálkodási üzletág továbbra is kedvező képet mutat, bár 2004 első negyedévében Magyarországon és az Egyesült Államokban vásárlói döntéseket halasztottak későbbre, mely negatívan befolyásolta az üzletág árbevételét. Az Egyesült Államokban és Japánban az eladások új impulzust kaptak -- helyi valutában az árbevétel növekedése 8,3 százalékot illetve 61,3 százalékot tett ki --, Németországban a vállalat szilárdan tartja megszerzett pozícióját, jó értékesítési eredményeket ért el Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában és Magyarországon is.

Az értékesítések Európában 12,4 százalékkal csökkentek, 3,8 millió eurót tettek ki 2004 első negyedévében. Még az új licenceladások felfutása 2004 első három hónapjában sem tudta ellensúlyozni a tavalyi évre jellemző verziófrissítési hullám hiányát. Észak-Amerikában a dollárban mért bevételek 9,6 százalékkal emelkedtek, a növekedés elsősorban az építszeti tervezést támogató termékekből származott. Euróban számítva, mivel a dollár 15 százalékkal gyengült a jelentés devizaneméhez képest, az észak-amerikai régió árbevétele 6,6 százalékkal csökkent.

Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben a 20 a százalék feletti növekedést Japán kimagasló értékesítési teljesítménye fűtötte. Itt japán jenben mérve az árbevétel 60 százalékkal nőtt, amit részben kioltott a deviza értékcsökkenése és a Csendes-óceáni térség többi országában jellemző gyengébb teljesítmény.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.