Szerző: Ady Krisztián

2004. május 14. 14:33

Minden egyes normál elektronikus levélre kilenc kéretlen küldemény jut

Szűk egy év alatt megduplázódott a spamek száma: ma minden e-mailre kilenc kéretlen küldemény jut -- hangzott el a 2F 2000 Kft. és a Clearswift Co. közös sajtóbeszélgetésén. Carsten Hoffmann, a

Szűk egy év alatt megduplázódott a spamek száma: ma minden e-mailre kilenc kéretlen küldemény jut -- hangzott el a 2F 2000 Kft. és a Clearswift Co. közös sajtóbeszélgetésén. Carsten Hoffmann, a Clearswift mérnöke szerint az év végére akár 95 százalékra is emelkedhet ez az arány. Nem kizárt, hogy olyan súlyossá válik ez a probléma, amelynek következtében új szabványt kell bevezetni az internetes kommunikációban használatos SMTP protokoll helyett. Addig a spamek szűrése az egyedüli megoldás.

Bár a nem kívánt elektronikus levelek a végfelhasználóknak "csupán" egyre nagyobb pszichikai terhet jelentenek, a gazdasági szervezeteknek komoly anyagi kárt is okoznak. "2004-ben egy napi csupán ötven e-mailt fogadó kisebb cégnek is havonta körülbelül 13200 forintjába kerül az a munkakiesés, amit a kéretlen levelek okoznak. Az összeg körülbelül 2640 forintra csökken egy professzionális spamszűrő használatával. Nagyobb vállalatoknál még égetőbb ez a probléma. Egy 250 számítógéppel rendelkező vállalatnak éves szinten közel 40 millió forint kárt okoznak a spamek, míg egy professzionális spamszűrő megoldással ez az összeg a negyedérecsökkenthető" -- jelentette ki Dávid András, a 2F 2000 Kft. kereskedelmi igazgatója.

Míg a spam az egyik oldalon költséget okoz, a másik oldalon bevételi forrást jelent. A spamküldés óriási hasznot hajt az internetet illegális célokra használóknak. A spam címlisták -- mint személyes adatok -- gyűjtése, azok árusítása, valamint a számítógépek spam küldemények továbbítására való jogosulatlan felhasználása bűntett. Mégis sokan húznak hasznot ebből a tevékenységből, hiszen alacsony költség mellett a minimális válaszadás, néhány vásárlás is profitot jelent.

"A különböző szolgáltatásokat és termékeket hirdető kéretlen levelek mellett egyre gyakoribb az ún. phishing, azaz az olyan spamek küldése, amelyek segítségével illegálisan szerzik meg a gyanútlan felhasználó adatait. Sokan kaptunk már olyan levelet, amely felhívja a figyelmünket például egy lottónyereményre. Amikor válaszolunk a spamre, ők elkérik a számlaszámunkat, és néhányan sajnos meg is adják az adataikat. De a webhamisítás is egyre elterjedtebb. Ebben az esetben olyan hűen másolnak le weboldalakat, hogy a felhasználó azt hiszi, valóban az adott cég honlapján van. Például kiadják magukat az Internetes bankunknak, mintha az figyelmeztetne, hogy pontosítanunk kell az adatainkat. A megtévesztésig hasonló oldalon azonban nem a bankunk, hanem bűnözők részére gépeljük be a számlaszámunkat és a jelszavunkat" -- mondta el Carsten Hoffmann.

"Adataink vannak arról, hogy az interneten hétről-hétre növekszik az illegális adatszerzést célzó támadások száma. Míg 2003 novemberének utolsó hetében 21 ilyen támadást regisztráltunk, addig 2004 januárjának utolsó hetében már 313-at, február utolsó hetében pedig 579-et" -- mondta a szakember.

A spamszűrő szoftverek között egyaránt megtalálhatóak az ingyenes programok, az anti-vírus alkalmazásokhoz csatolt spamszűrő megoldások, valamint a professzionális megoldások. Természetesen a legutóbbi biztosítja a leghatékonyabb védelmet, a vállalatok ezek használatával kímélhetik meg magukat és alkalmazottaikat a legtöbb bosszúságtól. Egy professzionális spamszűrő megoldás ára kevesebb mint 3 hónap alatt térül meg.

"A spamszűrők magyarországi piacát nehezen lehet megbecsülni, hozzávetőlegesen évi 100 millió forintól beszélhetünk. Az elmúlt években a piac több mint 50 százalékos növekedést mutatott. Jelentős súlya van néhány professzionális megoldást szállító IT-biztonsági cégnek, az anti-vírus programokat gyártó cégek viszont csak a legutóbbi időben kezdtek foglalkozni ezzel a területtel. Valószínű, hogy rövid időn -- akár egy éven -- belül minden kliens- és szerveroldali biztonsági csomag részeként fognak árulni spamszűrő megoldásokat" -- mondta el Dávid András, a 2F 2000 kereskedelmi igazgatója.

A cégek versenyképességét a magáncélú webhasználat is fenyegeti. Az IDC felmérése szerint a dolgozók közel 80 százaléka használja az internetet a munkával nem kapcsolatos tevékenységekre. A teljes tiltás ma már lehetetlen: a tartalomszűrő alkalmazások jelenthetik a megoldást. A 2F 2000 Kft. becslése szerint egy 250 számítógéppel rendelkező vállalatnak éves szinten 60 millió forint kiadást jelentenek a "szörfözgető" alkalmazottak. Professzionális tartalomszűrő megoldás használatával (a vállalati internethasználat szabályozásával) körülbelül 11 millió forintra csökkenthető az a költség, amit a magáncélú internetezéssel töltött munkaidő kiesés okoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról