Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itanium 2 processzorokra épül a világ második legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

Bodnár Ádám, 2004. május 14. 11:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A California Digital, a Quadrics és az Intel bejelentették, hogy a Lawrence Livermore National Laboratory részére egy 4096 Itanium 2 processzort tartalmazó fürtözött rendszert építettek. A Thunder, azaz Mennydörgés névre keresztelt számítógép a tesztek szerint 19,94 teraFLOPS (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményre képes, ezzel az NEC Earth Simulator mögött a világ második leggyorsabb rendszere.

A California Digital, a Quadrics és az Intel bejelentették, hogy a Lawrence Livermore National Laboratory részére egy 4096 Itanium 2 processzort tartalmazó fürtözött rendszert építettek. A "Thunder", azaz "Mennydörgés" névre keresztelt számítógép a tesztek szerint 19,94 teraFLOPS (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményre képes, ezzel az NEC Earth Simulator mögött a világ második leggyorsabb rendszere.

A Thunder Linux operációs rendszert futtat. A fürtözött rendszer összesen 1024 darab négyprocesszoros csomópontot tartalmaz, amelyekben 1,4 GHz-es Itanium 2 processzorok, 8 Gbyte memória és 73 Gbyte-nyi merevlemez található. A linuxos fürtök telepítésével foglalkozó California Digitalnak mindössze 5 hónapra volt szüksége a Thunder megépítéséhez és beüzemeléséhez.

Az LLNL szerint a futtatott alkalmazások 50-400 százalékkal gyorsabbak a Thunderen, mint az intézet korábbi, Xeon-alapú rendszerén. A szuperszámítógépet többek között anyagtudományi vizsgálatokra, elektromágneses jelenségek tanulmányozására, valamint a légkörrel, talajmozgással és biológiával kapcsolatos kutatásokra használják majd.