Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 14. 11:00

Itanium 2 processzorokra épül a világ második legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe

A California Digital, a Quadrics és az Intel bejelentették, hogy a Lawrence Livermore National Laboratory részére egy 4096 Itanium 2 processzort tartalmazó fürtözött rendszert építettek. A Thunder, azaz Mennydörgés névre keresztelt számítógép a tesztek szerint 19,94 teraFLOPS (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményre képes, ezzel az NEC Earth Simulator mögött a világ második leggyorsabb rendszere.

A California Digital, a Quadrics és az Intel bejelentették, hogy a Lawrence Livermore National Laboratory részére egy 4096 Itanium 2 processzort tartalmazó fürtözött rendszert építettek. A "Thunder", azaz "Mennydörgés" névre keresztelt számítógép a tesztek szerint 19,94 teraFLOPS (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) teljesítményre képes, ezzel az NEC Earth Simulator mögött a világ második leggyorsabb rendszere.

A Thunder Linux operációs rendszert futtat. A fürtözött rendszer összesen 1024 darab négyprocesszoros csomópontot tartalmaz, amelyekben 1,4 GHz-es Itanium 2 processzorok, 8 Gbyte memória és 73 Gbyte-nyi merevlemez található. A linuxos fürtök telepítésével foglalkozó California Digitalnak mindössze 5 hónapra volt szüksége a Thunder megépítéséhez és beüzemeléséhez.

Az LLNL szerint a futtatott alkalmazások 50-400 százalékkal gyorsabbak a Thunderen, mint az intézet korábbi, Xeon-alapú rendszerén. A szuperszámítógépet többek között anyagtudományi vizsgálatokra, elektromágneses jelenségek tanulmányozására, valamint a légkörrel, talajmozgással és biológiával kapcsolatos kutatásokra használják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról