Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 13. 15:57

Már 2006-ban piacra kerülhet az IBM polimer-alapú memóriája

Az IBM már működő prototípusokat is gyártott Millipede kódnevű, polimer-alapú adattároló eszközéből és a vállalat várakozásai szerint jövőre már piacra kerülhetnek a forradalmi technológiára épülő első termékek. A Millipede technológia lehetővé teszi, hogy egy SecureDigital kártya méretű eszköz 5-10 Gbyte adatot tároljon.

HIRDETÉS

Az IBM már működő prototípusokat is gyártott "Millipede" kódnevű, polimer-alapú adattároló eszközéből és a vállalat várakozásai szerint jövőre már piacra kerülhetnek a forradalmi technológiára épülő első termékek. A "Millipede" technológia lehetővé teszi, hogy egy SecureDigital kártya méretű eszköz 5-10 Gbyte adatot tároljon.

A hagyományos mágneses vagy elektromos adattárolási módszerek helyett a Millipede technológia két mikrométer hosszúságú apró szilíciumtűk segítségével tárolja a kívánt információt polimer felületen. A mikroszkopikus méretű v-alakú karok végén található tűk a műanyag felületén létrehozott lyukak formájában tárolják a biteket. A Millipede módszert az IBM a lyukkártyák nanotech változatának tartja. A lyukkártyától azonban abban is különbözik az új eljárás, hogy nem csupán adatok rögzítésére, hanem azok törlésére és újraírására is alkalmas.

Az adatok rögzítése a tű hegyének felmelegítésével történik, majd a műanyag felületen így keletkezett lyuk később a fel nem melegített tűvel olvasható lesz. Minthogy a lyukak létrehozásakor a polimer nem párolog el, az anyag megolvasztásával ismét visszaállítható a lyukasztás előtti állapot, azaz a tárolt információ törölhető. A legújabb tesztek szerint a technológia segítségével négyzethüvelykeknként 114 Tbit adat tárolható, az adatátviteli sebesség pedig legfeljebb 800 Gbit/sec lehet.

"Már van működő eszközünk" -- mondta Jonannes Windeln, a Millipede projekt vezetője, aki elmondta, hogy az IBM jelenleg azt vizsgálja, kereskedelmi forgalomba kerülhetnek-e a forradalmi technológiára épülő eszközök. "El kell döntenünk, lesz-e ebből termék, vagy sem. Ezért vagyok itt" -- mondta Windeln, aki idén januárban vette át a Millipede projekt irányítását. "Nem dobhatunk piacra valamit csak azért, mert működik. Szükség van kidolgozott terméktervekre" -- közölte Windeln, aki szerint a Millipede eszközök legkorábban 2006-ban kerülhetnek piacra.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 10:41

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.