Szerző: Ady Krisztián

2004. május 13. 09:42

Triple Play demonstrációt tartott az Ericsson a nyolcadik hazai Szakmai Napon

Az Ericsson Magyarország idei, immár nyolcadik szakmai napjának központi témája a vezetékes és mobil hálózatok jelene és jövője volt a Multimédia mindenhol -- fókuszban a sávszélesség mottó égisze alatt. Az Ericsson Szakmai Nap kitekintést adott a telekommunikációs trendek és tapasztalatok hazai és nemzetközi vonatkozásaira.

Az Ericsson Magyarország idei, immár nyolcadik szakmai napjának központi témája a vezetékes és mobil hálózatok jelene és jövője volt a "Multimédia mindenhol -- fókuszban a sávszélesség" mottó égisze alatt. Az Ericsson Szakmai Nap kitekintést adott a telekommunikációs trendek és tapasztalatok hazai és nemzetközi vonatkozásaira.

A vezetékes- és mobil távközlés témaköreiben elhangzott előadások mellett az Ericsson szakemberei Magyarországon először, élő demonstráció keretében professzionális digitális TV-műsor elosztást mutattak be vezetékes hálózaton. A demonstráció jól példázta, hogy Triple Play szolgáltatást (hang, adat és videó egyetlen réz érpáron) nem csak optikai hálózatok fölött lehet megvalósítani, hanem az Ericsson Ethernet DSL alapú megoldása segítségével hagyományos rézhálózaton keresztül is, kiváló minőségben.

A harmadik generációs mobilhálózatok kiépítésérõl és a szolgáltatások elindításáról az Ericsson rendszerén alapuló UMTS hálózattal rendelkezõ Mobitel (Szlovénia) képviselője tanulságos esettanulmányt tartott. Előadásában kifejtette, hogy a cég stratégiája kezdetektől a "minőség a mennyiség helyett" volt. Ennek megfelelően az általuk kínált teljes UMTS szolgáltatási portfóliónak része az UMTS által nyújtott nagy sebességű és kis késleltetési idejű adatszolgáltatás, az ezt kihasználó alkalmazások csakúgy, mint a videótelefónia.

A szakmai napon a távközlési iparág vezető képviselői (szolgáltatók, hatóság, gyártók) kerekasztal-beszélgetés keretében vitatták meg a szélessávú telekommunikáció jelenét, jövőjét, szükségességét, lehetőségeit. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a korábbinál gyorsabb ütemű tartalmi fejlődés várható ezen a területen.

Ennek a fejlődésnek, az információk nem csak mennyiségi, de minőségi növekedésének is meghatározó szerepe van az információs társadalom kialakulásában. A kommunikációt lehetővé tevő technológia és a mikroelektronikai elemek intenzív fejlődése jelentős hatást fog gyakorolni a szélessávú kommunikáció elterjedéséhez.

A szakemberek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a technológiák fejlődése és hazai elterjedése következtében 2010-re Magyarországon a háztartások közel 60-70 százaléka rendelkezik majd 1 Mbit/s-os vezetékes szélessávú eléréssel. Ugyanekkorra a szélessávú hálózatok és rendszerek mellett az IP-telefónia 60 százalékos penetrációt is elérhet hazánkban.

Staffan Pehrson vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy a vezetékes és mobil szolgáltatások sávszélesség-igény szempontjából állíthatók párhuzamba, és a felhasználói igények fogják eldönteni, hogy ki, mikor és milyen módon veszi igénybe azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról