:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 3. 14:44

Az IBM bejelentette Power5 processzorát és ráépülő eServer i5 szervereit

Az IBM ma bejelentette kis- és közepes vállalatoknak szánt eServer i5 szervereit, amelyek a világon elsőként épülnek a vállalat Power5 processzoraira.

Az IBM ma bejelentette kis- és közepes vállalatoknak szánt eServer i5 szervereit, amelyek a világon elsőként épülnek a vállalat Power5 processzoraira.

Az eServer i5 számítógépek a korábban AS/400, később eServer iSeries néven ismert szervercsalád legújabb tagjai, a névváltást az új processzor bevezetése indokolta, ugyanis mostantól kezdve az IBM AS/400 és UNIX szerverei azonos hardverre épülnek, egyedül a rajtuk futó operációs rendszer és szoftverek különböztetik meg azokat. Új nevet kapot az OS/400 operációs rendszer, a szoftvert immár i5/OS néven emlegeti az IBM.

A Power5 -- elődjéhez, a Power4-hez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz, azonban támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes. A Power4-hez képest jelentős újdonság továbbá, hogy a Power5 a processzorra integrált memóriavezérlőt tartalmaz, amely révén jelentősen csökkenthető a memória késleltetése.

A Power5-öt az IBM eleinte 130 nanométeres csíkszélességgel állítja elő. A 276 millió tranzisztort tartalmazó chip mérete 389 mm2. A vállalat a tervek szerint 2005-ben már 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával állítja elő a chipeket, amelyek magasabb órajelen működnek és Power5+ néven kerülnek forgalomba.

Az eServer i5 rendszereken i5/OS mellett akár AIX 5L operációs rendszer is futtatható, ezt az IBM Virtualization Engine technológia teszi lehetővé, amely számos fejlett menedzsment-szolgáltatást is kínál. AIX operációs rendszer futtatásával a felhasználók egy számítógépen konszolidálhatják AS/400 és UNIX alkalmazásaikat, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Az IBM eServer i5 jelenleg kétféle konfigurációban érhető el. A legfeljebb 2 processzor fogadására képes i5 520 teljes kiépítés esetén 11500 dollárért kapható, a legfeljebb négy processzor fogadására alkalmas eServer i5 570 pedig alapkiépítésben 85 ezer dollárba kerül. Utóbbi rendszer Capacity on Demand szolgáltatással is rendelkezik, azaz a felhasználók az egyes részegységeket kikapcsolhatják, amennyiben azokra nincs szükség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.