:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. április 29. 08:54

Mobilpiaci helyzetkép -- számhordozhatóság előtt

Nem növekedett jelentősen a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák terjedése -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság március havi adatokat tartalmazó gyorsjelentéséből. A SIM kártyák száma márciusban 8 050 223 volt, ami 37 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor azoknak a kártyáknak a száma, melyekről beszélgetést is kezdeményeztek, 7 439 680 volt.

[HWSW] Nem növekedett jelentősen a hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák terjedése -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság március havi adatokat tartalmazó gyorsjelentéséből. A SIM kártyák száma márciusban 8 050 223 volt, ami 37 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor azoknak a kártyáknak a száma, melyekről beszélgetést is kezdeményeztek, 7 439 680 volt.

Míg a mobiltelefónia fénykorában havonta százezerrel is nőtt az új SIM kártyák száma (a tényleges előfizetőké mindig valamivel kevesebb), ma már havonta mindössze 30-40 ezer új belépővel bővül a piac. Különösen látványos a visszaesés, ha csak azokat a kártyákat vesszük alapul, melyek résztvesznek a forgalmazásban: januárról februárra mindössze 8 ezerrel nőtt az ilyen SIM-kártyák száma.

A lehető legjobbkor érkezett tehát a számhordozhatóság intézményének bevezetése: a telített piacot vélhetően már csak a szolgáltatók közt ide-oda vándorló ügyfelek tudják átrendezni. A külföldi tapasztalatok és a hazai szolgáltatók tarifapolitikája alapján nem is lehetetlen némi átrendeződésre számítani, ám egy hazai felmérés meglepő márkahűségről és a szolgáltatóváltás iránti érdeklődés alacsony szintjáről adott számot.

A Taylor Nelson Sofres (TNS) piackutató cég nemrég közzétett felmérésének eredményei szerint noha a mobiltulajdonosok hatvan százaléka hallott már a számhordozhatóság intézményéről, az ügyfelek 80-90 százaléka hűséges marad majd a jelenlegi szolgáltatójához (legeltökéltebbek a vodafone-osok, míg a három szolgáltató közül legkevésbé a Westel-ügyfelek tűnnek ragaszkodónak).

Azoknak az aránya, akik jó eséllyel lecserélik majd jelenlegi szolgáltatójukat, szolgáltatónként eltérő, de általában 1-4 százalék közt mozog. Ha hinni lehet a felmérésnek, ez nem jelent túl sok előfizetőt a hét-nyolcmilliós mobilos táborból, tehát a szolgáltatók piaci rászesedése várhatóan nem módosul jelentősen.

A mobil számhordozhatóságról szóló részletes cikkünk itt olvasható

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.