Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 16. 09:12

A várakozásoknak megfelelően emelkedtek az IBM pénzügyi eredményei

HIRDETÉS

Sam Palmisano
Sam Palmisano
A világ legnagyobb informatikai vállalata, az IBM csütörtökön tette közzé első pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyek megfeleltek az előzetes várakozásoknak. A vállalat mind a hardverek, mind a szoftverek, mind a szolgáltatások értékesítéséből származó bevételt növelni tudta.

Az első negyedéves forgalom 22,2 milliárd dollárt tett ki, ami a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 11 százalékos növekedést jelent és magasabb, mint a Thompson First Call elemzői által várt 21,9 milliárd dollár. Az IBM közölte, hogy a dollár árfolyamának változását figyelmen kívül hagyva a forgalom csak 3 százalékkal nőtt volna. A vállalat negyedéves nettó nyeresége 1,6 milliárd dollár, azaz részvényenként 93 cent volt, ez egy év alatt 18 százalékos emelkedést jelent és megfelel az elemzői várakozásoknak.

A befektetők és elemzők számára rendezett konferenciahíváson John Joyce pénzügyi igazgató elmonta, hogy a jelek arra utalnak, hogy a vállalatok vezetői újra kinyitották a zsebeiket és megkezdték az informatikai beruházásokat. "A negyedik negyedéves eredmények bejelentésekor azt mondtuk, látjuk az IT-piac fellendülésének jeleit" -- mondta Joyce. "Ez a negyedév megerősíti a benyomásainkat."

"Az IBM stabil első negyedévet zárt" -- jelentette be Sam Palmisano elnök-vezérigazgató. "Az ügyfelek egyre gyakrabban fordulnak az IBM-hez, hogy segítsünk nekik on-demand szolgáltatássá válni. Ez növeli a keresletet az integrált szolgáltatások és a nyílt szabványokon alapuló, nagy teljesítményű infrastruktúra iránt."

Az IBM Global Services részleg forgalma az első negyedévben 9 százalékkal 11,1 milliárd dollárra emelkedett, az árfolyamváltozások nélkül a növekedés azonban mindössze 1 százalék volt. A negyedév során az IBM Global Services összesen 10,5 milliárd dollár értékben kötött új megállapodásokat. A hardverek értékesítéséből származó bevétel 16 százalékkal 6,7 milliárd dollárra nőtt, a szoftvereladások 11 százalékkal 3,5 milliárd dollárra emelkedtek. A notebookok iránti keresletnek köszönhetően a PC-forgalom 18 százalékkal 2,83 milliárd dollárra nőtt, a részleg azonban 11 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A félvezetőgyártó és szervergyártó részleg -- IBM Systems and Technology Group -- azonban továbbra is vergődik. A divízió 170 millió dollár nyereséget ért el, azonban ez kizárólag a szervergyártó üzletágnak köszönhető, a chipgyártó divízió 150 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A cég közleménye szerint az East Fishkill-i félvezetőgyárban továbbra is alacsony a kihozatal. John Joyce közölte, hogy a kereslet magas, a szűk keresztetszetet a gyártási problémák okozzák, azonban ezek várhatóan hamarosan orvoslásra kerülnek és a chipgyártó részleg éves szinten már nyereséges lehet.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 17:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.