:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 15. 09:10

Kitűnő negyedéven van túl az Apple Computer

Az Apple Computer -- elsősorban az iPod audiolejátszó népszerűségének köszönhetően -- a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményekről számolt be.

Az Apple Computer -- elsősorban az iPod audiolejátszó népszerűségének köszönhetően -- a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményekről számolt be.

A március 27-én véget ért második pénzügyi negyedévben az Apple 1,91 milliárd dollár bevételt és 46 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent nettó nyereséget ért el. A nettó eredményt 7 millió dollárral csökkentette egy átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költség, enélkül a nyereség 53 millió dollár, azaz részvényenként 14 cent lett volna, amely mind az Apple, mind az elemzők várakozásait felülmúlta.

Januárban az Apple 1,8 milliárd dollár bevételt és részvényenként 8-10 centes eredményt jelzett előre, a Thompson First Call által megkérdezett elemzők pedig 1,81 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 10 cent profitot prognosztizáltak. A tavalyi második negyedévben az Apple 1,48 milliárd dollár bevételről és 14 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent nyereségről számolt be.

A vállalat a negyedévben rekord mennyiségű, 807 ezer iPod audiolejátszót értékesített, a Mac számítógépekből pedig 749 ezer kelt el, ez a tavalyi első negyedévhez képest 5 százalékos növekedést jelent. Nyereséges volt az iTunes Music Store internetes zenebolt, a cég képviselői azonban nem árulták el, a második negyedév során összesen hány dalt vásároltak meg a felhasználók.

Az Apple vezetői fellebbentették a fátylat az iPod mini és az Xserve G5 késésének okairól is. A cég közölte, hogy a januárban bejelentett iPod mini audiolejátszó piaci premierje alkatrészhiány miatt késett. A szóban forgó alkatrészből a beszállító azonban csak az októberben véget érő negyedévre tud elegendő mennyiséget szállítani, így addig az iPod mini várhatóan továbbra is hiánycikk lesz.

Az Xserve G5 rendszer az IBM processzorok hiánya miatt késett, azonban a jelenlegi negyedévben a beszállító már ki tudja elégíteni a keresletet. "Az IBM nagyon-nagyon keményen dolgozik, hogy a kínálatot a kereslet szintjére emelje" -- mondta az Apple illetékese.

Az Apple a jelenlegi negyedévre a várakozásoknál kedvezőbb előrejelzésekkel szolgált. A júniusban véget érő időszakban a cég 1,93 milliárd dollár bevételt és részvényenként 12-13 cent nyereséget vár, amely egy részvényenként 2 centes, átszervezésekkel kapcsolatos költséggel csökkentett érték.

Peter Oppenheimer, a vállalat kontrollere bejelentette, hogy az idei év során az Apple 10 új kiskereskedelmi üzletet kíván nyitni, így azok száma összesen 88-ra emelkedik. A cég tervei között szerepel egy londoni üzlet megnyitása, ami a tokiói után a második Apple bolt lenne az Egyesült Államokon kívül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 09:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.