:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 9. 09:17

A Dell jó úton halad az évi 60 milliárd dolláros forgalom eléréséhez

Michael Dell
Michael Dell
[CNET, WSJ] A Dell hamarosan elérheti az évi 60 milliárd dolláros forgalmat -- jelentette be a vállalat elemzőknek és befektetőknek rendezett konferenciáján Michael Dell, az igazgatótanács elnöke. A cég 2002-ben jelentette be, hogy 2006-ra már 60 milliárd dolláros bevételre számít.

A legutóbbi két pénzügyi évében a vállalat 17, illetve 20 százalékkal növelte bevételét, a 2006-ra tervezett 60 milliárd dolláros forgalom eléréséhez évi átlagban 14 százalékos növekedés szükséges. Tavalyelőtt a Dell éves forgalma 37 milliárd dollár volt, tavaly pedig 41 milliárd dollár. "Büszkén jelenthetem, hogy a tervünk végrehajtása a vártnál gyorsabb ütemben történik" -- mondta Michael Dell. A Thompson First Call által megkérdezett elemzők az idei pénzügyi évben 48,5 milliárd, a következő pénzügyi évre 55,6 milliárd, 2006-ra pedig 63,1 milliárd dolláros bevételt jeleznek előre.

A nagyszabású cél elérése érdekében a Dell minden követ megmozgat: a vállalat az elmúlt évek során rendre több mint 20 százalékkal növelte leszállított termékeinek a számát, belépett új piaci szegmensekre és erősített az Egyesült Államokon kívüli piacokon. Az alacsony költségű gyártás és a rendkívül hatékony ellátási lánc révén a Dell úgy csökkenthette termékeinek árát, hogy közben nyereséges maradt. Az elmúlt két év során a cég 4 százalékponttal 17 százalékra növelte részesedését a PC-piacon. Az IDC adatai szerint 2003-ban világszerte a Dell adta el a legtöbb PC-t.

Eközben a vállalat számos új tárolóeszközt, illetve nagyvállalati szolgáltatást mutatott be, illetve saját márkanevét viselő termékeivel teljesen új piacokon is megjelent, például tenyérgépek, szórakoztató-elektronikai készülékek és nyomtatók forgalmazásába kezdett. A cég emellett látványosan növelte bevételét Európában, illetve a Távol-Keleten, főképp Kínában. A folyamat eredményeképp mind a bevétel, mind a nyereség növekedett.

A Dell célja, hogy üzemi nyereséghányada a 90-es évek végéhez hasonlóan 10 százalék körüli értéket érjen el, azonban ez a vártnál nehezebben megy. A vállalat vezetői szerint a 10 százalékos üzemi nyereséghányad eléréséhez szükséges lenne, hogy az amerikai vállalatok ismét elkezdjenek nagy tételben PC-ket vásárolni. Az elmúlt két év során a Dell üzemi nyereséghányada 8,5 százalék körül mozgott, ez részben annak köszönhető, hogy a cég erősödött a nemzetközi piacokon, itt azonban kisebb a haszonrés, mint az Egyesült Államokban.

A Dell továbbra is a direkt értékesítési modellben látja a siker kulcsát. A vezetők szerint a cég legfontosabb célpiaca továbbra is a vállalati szektor, ahol a Dell PC-ken kívül a szerverek és tárolóeszközök is igen népszerűek. Michael Dell szerint cégének jó esélye van arra, hogy növelje részesedését a vállalati informatikai infratruktúra piacon, amely a PC-ken kívül szervereket, tárolóeszközöket, hálózati eszközöket, nyomtatókat, szoftvereket és szolgáltatásokat tartalmaz és amely piac 2006-ra akár 800 milliárd dollárra is növekedhet.

A Dellnek különösen nagy tervei vannak a nyomtatók piacán, ahol 2003 tavaszán jelent meg. A vállalat folyamatosan bővíteni kívánja termékskáláját, többek között színes lézernyomtatókkal és fotónyomtatókkal. A Dell kevesebb mint egy év alatt több mint 2 millió nyomtatót értékesített, amelyek stabil bázisul szolgálnak a nyomtatási kellékanyagok -- tintapatronok, tonerek -- értékesítéséhez. Michael Dell közölte, hogy az idei pénzügyi évben a nyomtatási üzletágtól 1 milliárd dolláros bevételt vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 22:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.