:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 2. 15:59

Sun Microsystems: profit-figyelmeztetés, elbocsátások, vezetőségi változás, megállapodás a Microsofttal

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems ma bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében elbocsátja 3300 alkalmazottját. A vállalat emellett közölte, hogy a nemrégiben véget ért harmadik negyedévben a korábbi előrejelzéseknél gyengébb pénzügyi eredmények várhatók.

A március 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Sun becslései szerint a forgalom 2,65 milliárd dollár körül alakult, a nettó veszteség 710-810 millió dollár -- részvényenként 23-25 cent -- között várható. A nettó veszteség tartalmaz egy 350 millió dolláros, halaszott adófizetéssel kapcsolatos egyszeri költséget, illetve egy átszervezésekkel kapcsolatos 200 millió dolláros költséget.

Az egyszeri költségek nélkül számított veszteség 200-260 millió dollár, azaz részvényenként 6-8 cent. A Thompson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 2,85 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 3 centes veszteségre számítottak. A vállalat bejelentette, hogy a költségek további csökkentése érdekében 3300 alkalmazottjától válik meg. Scott McNealy elnök vezérigazgató nyilatkozata szerint a vállalat továbbra is kitart stratégiai elképzeléseinek végrehajtása mellett és az "átméretezés" hosszú távú nyereséges működést eredményez, azaz kifizetődő lesz.

A Sun Microsystems a kedvezőtlen pénzügyi eredmények mellett jó hírrel is szolgált: a vállalat bejelentette, hogy peren kívüli megállapodással zárultak a Microsoft ellen a Java kapcsán indított trösztellenes és szabadalombitorlási eljárások. Az egyezség alapján a Microsoft összesen 1,6 milliárd dollárt fizet a Sunnak. A két cég emellett 10 évre szóló fejlesztési megállapodást írt alá.

"Ez a megállapodás új fejezetet nyit a Sun és a Microsoft történetében -- jelentős előrelépés, amelynek keretén belül úgy tudunk együttműködni, hogy közben ügyfeleinkek továbbra is van választási lehetőségük" -- mondta Scott McNealy. A Sun és a Microsoft illetékesei szerint a megállapodásnak köszönhetően a két vállalat termékei a jövőben könnyebben együtt tudnak működni. "A cégeink továbbra is keményen versenyezni fognak, azonban az egyezségnek olyan együttműködési alapot teremt, amely kedvez mindkét vállalat ügyfeleinek" -- mondta a Microsoft elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer.

A Sun emellett egy vezetőségi változásról is beszámolt: Jonathan Schwartz, a vállalat szoftverekért felelős vezetője lesz a cég operatív igazgatója és elnöke. A Sunnak 2002. június 30. óta nincs elnöke, ekkor távozott a cégtől Ed Zander, aki jelenleg a Motorola elnök-vezérigazgatója.

A ma bejelentett vezetőségi változás jól tükrözi a Sunnál az utóbbi hónapok során végbement változásokat. Schwartz kinevezése egyfelől mutatja a szoftverekre helyezett nagyobb hangsúlyt, másrészt a viszonylag halk szavú vezető jól ellensúlyozhatja az olykor szabadszájú Scott McNealyt, akit az utóbbi időben stílusa miatt sok kritika ért. McNealyt azért is támadták elemzők és befektetők, mert Zander távozása után szinte egyedüli arca volt a cégnek, hiszen egyszerre volt az igazgatótanács elnöke, az elnök-vezérigazgató és az elnök.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.