Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 1. 11:45

Új licencelési konstrukciót vezet be Solaris operációs rendszeréhez a Sun

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems hamarosan a Java System szoftvereknél már alkalmazottt licencekonstrukciót vezethet be Solaris operációs rendszerhez -- mondta el egy sajtótájékoztatón Jonathan Schwartz, a Sun szoftverekért felelős vezetője. A pontos árat és feltételeket várhatóan április végén hozzák nyilvánosságra.

A vállalat célja, hogy eredményesen versenyezzen az operációs rendszerek piacán a Red Hat Linuxszal, amelynek vállalati verziója, a Red Hat Enterprise Linux szintén éves előfizetési konstrukcióban vásárolható meg. "Azt hiszem egy olyan előfizetési konstrukciót kell kigondolnunk, amely egyből láthatóvá teszi a Solaris előnyeit a Red Hat Linuxszal szemben" -- mondta Schwartz. A nagyobb tudású Solarisnak olcsóbbnak kell lennie a Red Hat Linuxnál.

Szakértők szerint a Sun számára komoly kihívást jelent majd a feladat. Noha a vállalat az operációs rendszer mellett hardvereket, más szoftereket és szolgáltatásokat is kínálhat, összességében nehéz lesz olyan támogatást állítani a Solaris mögé, mint amilyen támogatással a Linux iparág-szerte rendelkezik.

A Red Hat nem aggódik a Sun lépése miatt. A legutóbbi pénzügyi negyedév során a vállalat 87 ezer új Red Hat Enterprise Linux előfizetést értékesített, miközben a korábbi ügyfelek 90 százaléka megújította előfizetését. A Red Hat Enterprise Linux felhasználói bázisa 4 ezerrel növekedett -- mondta Leigh Day, a Red Hat szóvivője, aki rámutatott, hogy a cégnek olyan jelentős partnerei vannak, mint az IBM, a HP és a Dell.

Jonathan Schwartz egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Solaris várhatóan a Java Enterprise Systemhez és a Java Desktop Systemhez hasonlóan alkalmazottanként számított licenckonstrukcióban lesz elérhető. A Sun nagyvállalati köztesszoftver-együttese, a Java Enterprise System évente alkalmazottanként 100 dollárért licencelhető, 100 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató cégek számára pedig ingyenes. A Java Desktop System alkalmazottanként 100 dollárba kerül évente, egy júniusig tartó akció keretén belül azonban 50 dollárért fizethető elő.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról