Szerző: bzd

2000. május 24. 18:36

Szorzólock a SocketA processzorokban?

Az AMDZone értesülései szerint az AMD hamarosan megjelenő SocketA tokozású procijainak szorzója (az Intel processzoraihoz hasonlóan) lockolva lesz. Tehát a Thunderbird és a Duron tuningolására csak az fsb emelésével lesz lehetőség. Ez elég kínos dolog, mert a jelenleg kapható SlotA alaplapok 110-120MHz körül instabillá válnak, azaz nagyjából 20%-al lesz emelhető az órajel. Csak reménykedni lehet, hogy a VIA KZ133 már jobban bírja a túlhajtást, de ez azokat a tuningolókat nem nyugtatja meg, akiknek már van SlotA alaplapjuk, és átalakítóval szerettek volna benne széthajtani egy T-bird, vagy Duron procit. Az Athlonok szorzója is lockolva van elvileg, de ennek megváltoztatásához (emeléséhez) "csupán" néhány ellenállást kell átforrasztani a NYÁK-on, vagy GFD-t kell csatlakoztatni a processzorkártya erre kialakított részére. Egy PPGA (tulajdonképpen nevezhetők annak az új procik) processzoron nincs hely sem több tucat SMD ellenállásnak, sem a GFD csatlakozójának, így ezek a módszerek kiesnek. A szorzó rögzítésére egyébként a processzorhamisítok elleni védekezéskés részeként volt szükség. Itt jegyezném meg, hogy az Intel a Pentium III processzoraiba "beégette" a processzor hivatalos órajelét, ezt a megfelelő programmal (Intel Frequency ID Utility) le lehet kérdezni. A program kiírja a gyári órajelet, és figyelmeztet, ha a processzor a gyári specifikációnál magasabb órajelen üzemel. Ezt az AMD is megcsinálhatná, és képessé tehetné SocketA processzorait az összes létező szorzó támogatására. Így mindenki jól járna, kivéve a hamisítókat.
Ehhez a hírhez tartozik, hogy a Duron a kiszivárgott eredmények szerint az Athlon teljesítményének 90-100%-ára képes. Ez nem is rossz teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a Duron mindössze 64kbyte L2 cache-el rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról