:

Szerző: Ady Krisztián

2004. február 2. 17:26

Új digitális fényképezőgépeket dob piacra a Panasonic

A Panasonic számos új LUMIX digitális fényképezőgépet dob piacra az elkövetkezendő időszakban. Az új jövevények közül elsőként a 4 megapixeles DMC-LC70 és a 3,2 megapixeles DMC-LC50 készülékek lesznek kaphatóak. Mindegyik kamera rendkívül gyors reakcióidővel rendelkezik, a reakcióidő (a kioldógomb és a fényképkészítés között eltelt idő) csupán 0,1 másodperc ezeknél a fényképezőgépeknél.

A Panasonic számos új LUMIX digitális fényképezőgépet dob piacra az elkövetkezendő időszakban. Az új jövevények közül elsőként a 4 megapixeles DMC-LC70 és a 3,2 megapixeles DMC-LC50 készülékek lesznek kaphatóak. Mindegyik kamera rendkívül gyors reakcióidővel rendelkezik, a reakcióidő (a kioldógomb és a fényképkészítés között eltelt idő) csupán 0,1 másodperc ezeknél a fényképezőgépeknél.

A DMC-LC70/LC50 modellek másik nagy előnye a rendkívül kicsiny energiaigény, ami sokkal hosszabb akkumulátoros üzemidőt garantál. A készülék optikai keresőjében -- az LCD-kijelzőn is látható -- hasznos információkat találhatunk a vízszintes és függőleges tájoláshoz, valamint egy blokkdiagram segítségével tájékoztatást kapunk a kép fényerő-eloszlásáról.

A készülékek LEICA DC VARIO-ELMARIT (F2,8) objektívvel és 3-szoros optikai zoommal rendelkeznek. A lencsék többrétegű bevonatának köszönhetően csökken a felületi tükrözés, így javul a kép tisztasága, valamint megszűnik a szellemkép képződés és a fényvisszaverődés problémája.

A DMC-LC50 modell MEGA BURST sorozatkép üzemmódja akár nyolc vagy öt teljes méretű kép készítését is lehetővé teszi, mindezt rendkívüli gyors, másodpercenként 3,5 képkocka sebességgel. Az LC70 képminőségtől függően öt vagy három gyors felvétel készítésére alkalmas. Ezzel a funkcióval bármilyen fényképezési alkalomra gyorsan reagálhatunk, ráérünk később kiválogatni a jó képeket és törölni a kevésbé jól sikerülteket.

A DMC-LC70/LC50 mindegyike alkalmas mozgóképek rögzítésére, másodpercenként 30 vagy 10 képkocka sebességgel és 320 x 240 pixeles felbontással. A felvétel hosszát csak a memóriakártya kapacitása határozza meg. A két új készülék hazánkban áprilistól lesz kapható 84900 és 109900 Ft-os bruttó ajánlott végfelhasználói áron.

A Panasonic következő modellje, a DMC-FZ10 12-szeres optikai zoommal rendelkezik. A 4 megapixeles képfelbontást és egyéb továbbfejlesztett szolgáltatásokat nyújtó DMC-FZ10 új objektívjének lencserendszere egy extra alacsony színszóródást (ED) lehetővé tevő lencsetaggal is bővült, így a színtorzítást minimálisra lehetett csökkenteni.

A DMC-FZ10 Mega optikai képstabilizátora (O.I.S.) megszünteti a távoli témákra ráközelítésnél jelentkező remegést. A képstabilizátor különösen makrofelvételek, illetve rossz fényviszonyoknál készített fényképeknél hasznos, mivel csökkenti a kézremegésből adódó képtorzulást. Ezt a remegést a DMC-FZ10 képstabilizátorának új üzemmódja jelentős mértékben képes csillapítani.

A DMC-FZ10 több olyan új szolgáltatást nyújt, amelyekkel a manuális fényképezés lehetőségei bővülnek, így kézzel állíthatjuk be a fókusztávolságot, az expozíciós időt és a fehéregyensúlyt. A fókuszt -- a hagyományos objektívekhez hasonlóan -- egy gyűrű segítségével állíthatjuk. A DMC-FZ10 az egylencsés tükörreflexes géphez szokott kezdők és a manuális gépkezelést előnyben részesítő igényes amatőrfotósok számára egyaránt ideális megoldást kínálhat.

A DMC-FZ10 MEGA BURST sorozatkép üzemmódja akár nyolc teljes méretű kép készítését is lehetővé teszi, mindezt másodpercenként négy kép sebességgel. A készülék egyéb képességei megfelelnek az LC50 és LC70-nél ismertetettnek.

A fenti három modell mellett a Panasonic rendkívül vékony házba szerelt fényképezőgépeket is bemutatott, a DMC-FX1 3 megapixeles, DMC-FX5 digitális fényképezőgép pedig 4 megapixeles fotók készítésére alkalmas. A 3x-os optikai zoommal rendelkező készülékek aluminiumötvözet házat kaptak.

Ezek a digitális fényképezőgépek valószínűleg az első olyan kompakt készülékek, melyek optikai képstabilizátorral rendelkeznek. A kamerák emellett szintén rendkívül gyorsan reagálnak a kioldógombra es hasonló mennyiségű gyors felvételt készíthetnek, mint fenti társaik.

A két FX digitális fényképezőgép emellett egy stabilizált és optimalizált önarckép funkcióval is el lett látva, melynek képélesség-tartománya a kar átlagos hosszához lett igazítva (30-70 cm). A vaku fényereje is ehhez a távolsághoz igazodik, a kép elrendezése pedig megegyezik a portrénál alkalmazottal.

A fényképezőgép-házak színei a következők: a DMC-FX1 pezsgő ezüst, azúrkék, spanyol vörös, karibi narancs, és montana zöld, míg a DMC-FX5 euró ezüst, északi kék és beaujolais vörös színben lesz kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.